ad

se

2 Kasım 2013 Cumartesi

İş Ararken Yapılması Gerekenler ve İş Arama Yöntemleri


Küresel krizin baş göstermesinden sonra ülkemizde de işsiz sayısı gün geçtikçe artıyor. İşini kaybeden insanlar büyük bir gelecek endişesine kapılı ve geçim derdine düşmekteler. Fakat işini kaybeden insanlar, özgüvenlerini tekrar kazanıp içindeki yetenekleri keşfedebilecekleri fırsatını unutmamaları gerekir. İşsizlikle birlikte daha çok boş zaman ve hobilere daha çok eğilim olacaktır.
Ariane de Bonvoisin, yazdığı “İlk 30 Gün: Kolayca Değişiklik Yapma Rehberiniz” adlı kitapta işini kaybeden insanların bu sorunla nasıl baş edebilecekleri konusunda bazı öneriler sunuyor.
1- Öncelikle kendinize biraz zaman vermelisiniz. Bu süre de 3 gün 5 gün belki de haftalar olmalı. İşinizden ayrılınca biraz şaşkınlık yaşayacaksınız. Bu şaşkınlığı attıktan sonra seçeneklerinizi gözden geçirin. Çok yapmak istediğiniz bir şeyi yapmak için iyi bir fırsat olabilir.
2- Daha sonra gireceğiniz iş kalıcı olmayabilir. Tam gün de olsa yarım gün de olsa, işi sevmeye bakın. Hayattaki bütün tecrübeler değerlidir. Hangisinin sizi nasıl yönlendireceğini bilemeyebilirsiniz. Kalıcı bir işiniz olana kadar, geçiminizi sağlamak amacıyla serbest bir işte ya da yarım gün bir işte çalışmak iyi olabilir.
3- İşlere başvururken değişik şekiller deneyin. Özellikle belli bir işe odaklanmayın ve şirketlere göre seçiminizi yapın. Şirkete olan hayranlığınız işverenin gözünde değerlidir. Özgeçmişinizi yazarken kendinizi iyi pazarlamaya çalışın. Çünkü bir pozisyon için çok fazla aday olacaktır. Sadece özgeçmişte değil diğer internet profillerinizde vs. kendinizi aranan bir insan haline getirmeye çalışın.
4- İşinizden ayrıldıktan sonra tatile gitmek sizin için yararlı olabilir. Çalışırken tatil imkânınız olmamıştır pek. Hayata farklı açılardan bakmak için işsizlik bir fırsat olabilir. Yeni bir işe girmeden evvel boş zamanınızı iyi değerlendirin. İşe girdiğiniz zaman kitap okumak, uyumak ve yapmadığınız şeyler yapmak için fırsatınız olmayabilir. Bunları yapın.
5- Fırsatınız ve boş zamanınız varken, tam bir sağlık kontrolünden geçmek iyi olabilir. Aynı zamanda bu süre zarfı içerisinde iyi beslenin ve spor yapmayı da ihmal etmeyin.
6- İşinizi kaybettiğinizde yapmaya fırsat bulduğunuz kısacası bu iş kaybınızın olumlu yönlerini de keşfedin ve bunları not edin. İşinizi kaybetmenin çok da kötü bir şey olmadığını anlayabilirsiniz.
7- İşiniz kaybetmekten sıkça yakınmayın. Bunu bir suçlusunu aramayın ve kimseye bunları anlatmaya çaba göstermeyin. Birilerini suçlamak başarı sağlamaz. En başarılı kişiler de işlerini kaybedebilmektedir. İşinizi kaybettiğiniz için utanmayın, gurur yapmayın çünkü bu kayıp sizin için başka kazançlar sağlayıp sizi daha güçlü biri yapabilir.
8- Sürekli pozitif düşünmeye, olaylara olumlu yönden bakmaya çalışın. İyimser olmak, bu işin üstesinden daha kolay gelebilmenizi sağlar.
9- Sürekli işinizi neden kaybettiğinizi düşünmeyin. Vaktinizi buna harcamayın. Daima olgun davranmaya çalışın. İçinizden gelene kulak verin. Sakinleşince daha iyi fikirler oluşacaktır.
10- Artık yapacağınız şey yeni bir iş aramak. İş bulmak tahmin ettiğinizden daha fazla vakit alabilir. Kimi insan 6 ayda ya da bundan daha fazla sürede anca iş bulabiliyor. Fakat siz kısa sürede bulabileceğinizi düşünün. Ekonomik şartların en kötü zamanlarında bile pozitif düşünen ve güçlü insanlar iş bulabilir. Bunu hiç unutmayın.
İş ararken işinize yarayacak bazı tavsiyeler;
1- İşiniz gereği ilişki kurduğunuz bütün insanları bir yerlere not edin. Bütün kartvizitleri toparlayın ve tüm bu kişilere birer e-mail yollayın. Sonucunu tahmin edemeyebilirsiniz ama denemekte yarar vardır.
2- İnternet üzerindeki bütün iş sitelerine bilgilerinizi girerek kaydolun (adınız, mail adresiniz ve iletişim adresiniz vs.).
3- İşsiz iken yararlanabileceğiniz avantajları gözden geçirin. Herhangi bir işe yeterli özellikleri taşımayan bir sürü insan işe alınabiliyor.
4- Meslektaşını olan kişilere ve işvereninize onlarla çalışmaktan keyif aldığınızı ifade eden notlar gönderin. Bu sayede işinizi kaybettiğinizde bir başka yere aranan ilk kişi olabilirsiniz.
5- Aradığınız işin ne olduğunu, isteğinizin ne yönde olduğunu not edip, bir liste oluşturun. Her gün bu notları okuyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder