ad

se

4 Kasım 2013 Pazartesi

Stok Kavramı Neden Stok Tutulur?

Stok, insanın tükettiği besinleri bir kısmını vücudun bilinmeyen durumlarda gereksinim duyduğunda kullanmak için dönüştürdüğü yağlara benzemektedir. Sağlıklı insanda aldığı ve harcadığı besinler arasında denge vardır. Sisteme giren besin miktarı harcanandan fazla ise  vücut depolamaya devam eder. Vücudun enerjiye dışında kullanamayacağı ve bu enerjiye de dönüşümün zor olduğu yağlar şeklinde vücutta birikir ve kişi şişmanlamaya devam eder. Artan kilo ile dengesi bozulur, kişi dinamikliğini yitirir ve hantallaşır. Kilo ile yeni dertler hastalıklar kapısını çalmaya başlar.

Aynı şey üretim sistemi içinde geçerlidir. Eğer satabildiğimiz kadar üretiyorsak ve gereken maddeleri ihtiyacımız doğrultusunda alıyorsak sistemimiz dengeli beslenen vücut gibidir. Biraz da beklenmeyen durumlarda ihtiyaçları karşılamak üzere hammadde,yarı mamül ya da ürün bulunduruyorsak ve öngörülemeyen plana aykırı durumlarda problem yaşamadan sistemin işlerliğini en yüksek düzeyde tutarız. Eğer işi abartıp stoklar ihtiyaç fazlası olarak artarak devam ederse aynı şişmanlamış obez bir insan gibi koşuda rakiplerine göre arkada kalır ve bitiş çizgisini göremez.

Bir sistemin rekabetçi olabilmesi, şirketin piyasada tutunabilmesi için değişen piyasa koşullarına ayak uydurabilmesi ve elinde doğru miktarda stok bulundurması lazımdır. Aynı savaşa girecek bir ordu gibi hiç stoksuz olmak da mühimmatı kalmamış bir birlik gibi olmak anlamına gelir. Rahatça beklerken nasılsa savaş çıkmaz bir bakarsın savaş çıkmış :) Ancak aşırı mühimmat ve askeri harcamalar da Yunanistan örneği gibi ekonomine zarar verir. Bu dengenin sağlanması için ciddi araştırmalar ve yöntemler denenmiştir.

Stok Tutmanın Temel Amaçları

- Taleplerde oluşan ani değişimlere cevap verip, rekabetçi olabilmek ,

- Sistemde oluşacabilecek arızaları, darboğazları ve durmaları tolere ederek sistemin rekabetçiliğini ve işlerliğini sağlamak ,

- Tedarikçilerden kaynaklanan problemleri tolere edebilmek ,

- Fiyat dalgalanmalarında özellikle artışlarda bu değişim avantajlarından yararlanmak,

- Stoktan teslim gibi hızlı teslimatla güçlü bir imaj çizmek

- Tedariğin çok uzun olması veya kritik durumda olması

Kaynak: Üretim Planlama- Kontrol ve Bütünleştirme - Prof. Dr. Ramazan Yaman sayfa 81

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder