Çoğu şirkette çalışanlardan daha fazla verim sağlamak ve onları değerlendirebilmek için bu tür yöntemler uygulanmaktadır. Ya da kurumsal gözükmek ve moda olduğundan biz de niye yok diyerek de uygulanmaya çalışılmaktadır. :) Bunu neden dediğimi açıklayayım: insanlara çok komik ücretler veren işletmelerin bu tür olaylara girmesi çalışanı daha da fazla baskıya sokar, mutsuz eder ve şirketten daha hızlı kopmasını sağlar. Çünkü puanlamaları yönetici düşük verir, doğru dürüst prim verilmezse sonuç kendi kendini kandırmaktan öteye gitmez.
@http://labs.sogeti.com/
Bu süreçte şirketin stratejik hedefleri ve sektörler farklı da olsa bir yardımı olur diyerek kendi kullandığım hedeflerin birkaçını bu yazıda paylaşmak istedim.
Üretim Planlama için Performans Hedefleri
- Siparişleri %9X üzerinde karşılamak( 90'nın ne kadar üzerine olacağını mevcuta göre belirlersiniz)
- Yeni ürün gerçekleştirme süresini % X azaltmak ya da ölçülmüş gün sayısı varsa o günün altına indirmek de denebilir. (Üretilme kararı alınan bir ürünün, tüm süreçlerin sonunda ne zaman sevke hazır olduğunu ortalama gün olarak hesaplayarak bu hedefi koyabiliriz)
- Raf ömrü dolan ürün miktarını % X azaltmak (Raf Ömrü Dolan Ürün (kg)/Tüm Üretim Miktarı (kg) )
- Hammadde ya da ürünlerde Stock-Out
- Stok tutma maliyetlerini % X azaltmak
- Envanter Doğruluk Oranı /Envanter doğruluğunu %9X üzerine çıkarmak (Sistem ile fiili stoğun örtüşmesi) Toplam Fiili Stok/Toplam Sistem Stok Burada Sıfır Hata performansını yakalayan işletmeler var.
- Hammadde Stok Devir Hızı, Stok Devir Hızı, Stok Gün Sayısı ile ilgili hedefler koyabilirsiniz. Hammadde Stok Gün Süresini geçen yıla göre emniyet stoğu ve malzeme temin sürelerini de düşünerek % X (gerçekleştirilebilir oranda) azaltmak
- Fazla mesai sürelerini %X düşürmek. Üretimle ortak hedef olarak da düşünülebilir.
- Fill Rate/ Cevap Oranı (Müşteri talep ettiği an hazır olan malzeme oranı)
- Talebi karşılanamayan ürünün tekrar elde edilme süresini %X azaltmak
- Talep tahminlerinin tutarlılığı %XX üzerine çıkarmak
- Depolarda Bulunan Kullanılmayan Malzeme Sayısı, Tutarı (Bu malzemelerin değerlendirmesi konusunda hedef konabilir)
- Kapasite Kullanım Oranları
- Siparişi Zamanında Karşılama ( Tabi ki tek başına üretim planlamanın hedefi olmaması gerek ama hedefler bazen ortaklaşa gerçekleştirilir. Üretim,Lojistik ile birlikte yazılabilir)
X: sizin durumunuza göre belirleyeceğiniz bir sayıdır.
Aklıma geldikçe eklemeye devam ederim.
Teşekkür ederim yazınız ışık tuttu bana çalışma yaparken
YanıtlaSilRica ederim.Kolay gelsin.
Sil