ad

se

24 Ağustos 2015 Pazartesi

Beyaz Et Yeminde Rendering Yasağı'nın Getirecekleri

                                                              
Hayvancılık sektöründe girdilerin büyük kısmını yem  oluşturmaktadır. Siyasiler ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı yem üreten şirketlerin kuruluşu olan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin (TÜRKİYEM-BİR) Nisan ayında yapılan 34. Olağan Genel Kurulunda genel kurulunda, 2016 yılında uygulanmaya başlanacak yem üretiminde rendering (hayvansal yan ürünler) kullanım yasağının yol açacağı sıkıntılar dile getirilmişti.
                                                              @www.gazetegida.com         



Birlik Başkanı M. Ülkü Karakuş," yemin ham maddelerinin %60’lık kısmını hububatlar, %30’luk kısmını da yağlı tohumların oluşturmaktadır. Türkiye’de  18 milyon ton, karma yemle birlikte 21 milyon ton yem üretimi yapıldığını ve yem sektörünün son 5 yılda %69 büyüdüğünü" belirtti.

İşin uzmanlarından sonra bu sektörde yeni de olsam fikirilerimi paylaşayım. Rendering ürünleri tavuk ve su ürünleri yemlerinde kullanılmaktadır. Yoğun olarak kullanımını tercih etmeyen işletmelerde piliç yetiştiriciliğinde civcivin her evresinde yaklaşık %1 oranında yem rasyosuna katım yapılmaktadır. Yapılan yasağın yerine soya,mısır yan ürünleri,vb kullanılacak ve hammadde ithalatında artış olacak.  Devlet destekleme yapmazsa piliç fiyatları artmış olacak.  Zaten genele baktığımızda halkın alım gücü ve refah düzeyi et tüketimi beyaz et üzerine  yoğunlaşmış durumdadır.

Ayrıca bu işin bir de çevresel boyutu var. Rendering tesislerinde bu hayvansal atıklar  hem ortadan kaldırılıp hem de değerlendiriliyor. Yeni yasayla katma değer sağlamadığı için işletme sahibi  işlenmezse atık olarak yok edilmesi de zor olacaktır. Mutlaka bu ürünler üretilmeli ve kullanılmasa bile ihraç edilmeli.  Bunların ihracatı  konusunda da sıkıntılar yaşanacak. Gerekirse üretilecek ürünleri devletin alması gerekmektedir. Çünkü bu işletmeler rendering teknolojisine yatırım yapmış durumdalar. Var olan bu altyapının kullanılması ülke için daha avantajlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder