ad

se

3 Kasım 2013 Pazar

Talep Tahmini Nedir?

Üretim planlama sisteminin tasarlanmasında ve tasarlanan modelin kullanılmasında tahminler çok etkin rol oynar. Talep tahmini, planınızın temelidir ve temel ne kadar güvenli ise onun üzerine inşa edilen yapı da o kadar güvenli olur. Burada yapılan hata zincirleme olarak diğer aşamaların da hatalarla dolu olmasına neden olacaktır.

Başarılı şekilde yapılan talep tahminleri, şirketin hedeflediği maliyetleri tutturabilmesine ve istenilen karı elde etmesine buna bağlı olarak şirketin hissedarlarını memnun etmeye ve şirketin o yılı  ve sonraki yılları da güvenle geçirmesine yardımcı olur.

Varsayım ve tahmin benzer kavramlar olarak gözükse de tahminde veriye, verileri işlemek için metot ve analize gerek duyulur. Yani istatistik biliminin kapısı çalınır. Varsayım da ise destekleyici bir unsura ihtiyaç duyulmaz. Başçı'nın 2 gün önce  dediği gibi "Dolarda 1.92 TL tahmin değil varsayım" yani varsayım yapmak kolaydır. Sen de dersin 1.50 'nin altına inecek tutmazsa zaten varsayımdı dersin. Ancak varsayımlarla devlet yönetilmez. En düşük mevkideki elemanı bile alırken KPSS,YDS, mesleki sertifikalar,diplomalar, şu yazılımı bilsin süper olsun derler ama işin başındakilerin durumuna bak :))) neyse siyaset konumuz değil.

Planlamalar ve tahminler geleceğe yönelik olduğu için beraberinde hata yapma olasılığını da getirecektir.  Bu yüzden belirli bir dönemi kapsarlar ve hata payları vardır. Zaman aralığı da büyüdükçe hata yapma olasılığınız da artacaktır. Bu yüzden verilen tolerans / hata payı da artacaktır.

Tahmin Yapma Yaklaşımları Nelerdir?

Nitel Tahmin Yöntemleri

* Tecrübeler ve geçmiş verileri esas alarak, inceleyerek tahminleri bunlara dayandırmak

* Yöneticiler Grubunun Görüşlerini Esas alan Tahmin

* Benzer olayları referans almak

* Anketler

Nicel  Tahmin Yöntemleri

*  Zaman Serileri Analizi

* Aritmetik Ortalama Yöntemi

* Hareketli Ortalama Yöntemi

* Ağırlıklı Hareketli Ortalama Yöntemi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder