Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 26 aralıkta Resmi Gazete'de yer alan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik ile kullanılmış veya yenilenen elektrikli ve elektronik eşyaların ithaline izin verildiği yayımlandı. Yönetmeliğin ekindeki detaylı listede hangi ürünlerin kapsam içi olduğu paylaşıldı.
Yönetmeliğinin amacı ise Atık elektrikli ve elektronik eşyaların (AEEE) sıfır atık yönetim sistemi dâhil belirli bir yönetim sistemi içinde çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetilmek olduğu açıklandı.
Daha önce tablet, telefon yenilenerek garantili olarak satılabilirken bu yönetmelikle neredeyse her türlü elektronik eşya yenilenip satılabilecek.
Üreticiler ithal ettikleri EEE’lerin yeniden kullanımını veya AEEE’lerin yeniden kullanıma hazırlanmasını engelleyecek EEE tasarımlarından veya üretim proseslerinden kaçınmak zorunda maddesiyle çevrenin korunması hedeflenmiştir.
Eko Tasarım ve Yeni Tasarımlarla Geri Kazanım Arttırılacak
Doğal kaynak ve hammadde kullanımının azaltılması ve geri kazanımın artırılması amacıyla özellikle yeni tasarım ürünlerde, teknik açıdan uygun olması durumunda geri dönüştürülmüş malzeme kullanımına öncelik verilir.
Bakanlık, EEE’lerde geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımına yönelik hususlar ile zorunlu kullanıma ilişkin esasları belirlemeye yetkilidir.
Hollanda'da ileri dönüşüm olarak üretilen Fairphone gibi yüksek oranda atık malzemelerden elde edilmiş uygun fiyatlı telefon markaları önümüzdeki yıl belki bizim ülkemizde de bu tür girişimlerden çıkacak ürünler sayesinde yaygınlaşabilecek.
Bu ürünü alırken isterseniz evinizdeki eski ürünleri de verebiliyorsunuz böylece üretime kazandırmış oluyorsunuz. Örneğin bu üründeki garanti süresi de 5 yıl tüketici açısından güzel bir ayrıcalık.
Aslında ithalat yapılmasından ziyade esas öncelik eski ve arızalı telefonların tüketiciyi kazıklamadan toplanabilmesi olmalı, herkesin telefondan beklentisi yüksek seviye özellikler olmadığı için üniversiteler desteklenerek bile atık telefonlardan kişiselleştirilmiş modelleri olan makul fiyatlı telefon üretilebilirdi.
Üreticiler Kamuoyu Bilinçlendirme Kampanyaları Yapacak
Evsel AEEE’lerin toplanması amacıyla yılda en az bir kez markasına, modeline, üreticisine ve muhtevasına bakılmaksızın AEEE’leri münferiden ve/veya dağıtıcı/distribütörlerle iş birliği içinde geri alma kampanyaları düzenlemekle, kampanyaları sosyal medya da dâhil olmak üzere uygun iletişim kanallarıyla kamuoyuna duyurmakla ve kampanya sonuçlarına ilişkin Bakanlığa bilgi verme zorunluluğu getirildi.
Üretici piyasaya arz edilen EEE’lerin; atık olduktan sonra ayrı toplanmasını ifade eden TS-EN 50419 sayılı Türk Standardına uygun olarak EK-6’da yer alan sembolle işaretleyerek eşyanın üzerinde görünür, okunaklı ve silinmeyecek şekilde yer almasını sağlamakla, istisnai olarak ürünün boyutu veya işlevi nedeniyle gerekli olduğu durumlarda sembolü ambalajın, kullanım talimatlarının veya EEE garanti belgesinin üzerinde yer almasını sağlamakla yükümlü olacaktır.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi kapsamında ithalatına izin verilen ürünler şunlar:
Büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç), oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatlar.
Kullanılmış veya yenileştirilmiş EEE’lerin ithalatı
kullanılmış veya yenileştirilmiş elektrikli ve elektronik eşyanın ithalatına ilişkin hususlarda eşyanın atık olmadığının kanıtlanması amacıyla EK-5’te yer alan şartların sağlanması gerekir.
AEEE olmadığı kanıtlanan kullanılmış veya yenileştirilmiş EEE’lerin ithalatı, Ticaret Bakanlığının ithalat izinlerine ilişkin düzenlemeleri doğrultusunda gerçekleştirilir.
AEEE’lerin ithalatı
AEEE’lerin ithalatına ilişkin iş ve işlemlerde, Atık Yönetimi Yönetmeliğinde belirlenen atık ithalatına yönelik hususlar çerçevesinde hareket edilir.
AEEE olmadığı kanıtlanan kullanılmış veya yenileştirilmiş EEE’lerin ithalatı, Ticaret Bakanlığının ithalat izinlerine ilişkin düzenlemeleri doğrultusunda gerçekleştirilir.
Kullanılmış veya yenileştirilmiş EEE’lerin AEEE olmasının tereddüt edildiği durumlarda; depolarda muhafaza masrafları dâhil olmak üzere ilgili analiz ve kontrol gibi gerek duyulan işlemlere yönelik her türlü masraf üreticiler, onlar namına hareket eden üçüncü kişiler veya AEEE olmalarından kuşkulanılan kullanılmış EEE’lerin sevkiyatını düzenleyen diğer kişiler tarafından karşılanır.
AEEE’lerin ithalatı
AEEE’lerin ithalatına ilişkin iş ve işlemlerde, Atık Yönetimi Yönetmeliğinde belirlenen atık ithalatına yönelik hususlar çerçevesinde hareket edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder