ad

se

16 Temmuz 2022 Cumartesi

Koranavirüs BA.5 Varyantı Hakkında Bilgiler ve Uzmanların Yaptığı Son Açıklamalar

Corona virüs evrile evrile yoluna devam ediyor. Omicron varyantından sonra BA5 olarak adlandırılan alt varyant son günlerde etkili olmaya başladı.

Zaten AB ve ABD'nin kurumları Omicron varyantların yayılması ve koronavirüsün gelişerek devam etmesi muhtemel göründüğünü belirtmiş ve bu açıklamalar WHO tarafından desteklenmiştir.


Resim fernando zhiminaicela tarafından Pixabay'a yüklendi 

BA.5 VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

BA 5 varyantının belirtileri arasında ateş, halsizlik,baş ağrısı,kas ağrıları, öksürük ve burun akıntısı gibi semptomlar bulunmaktadır. Uzmanlar bu varyantın daha hızlı yayıldığını, bağışıklık sitemini geçmekte daha başarılı olduğunu söylüyor.

Impact of the Coronavirus (COVID-19) Pandemic on Sleep- Increased Sleep Duration and Delayed Sleep Timing


BA.5 VARYANTI İLE İLGİLİ UZMANLARIN AÇIKLAMALARI

Emekli bir halk sağlığı danışmanı olan Peter English, varyantın yayılmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“Virüs hala çok yaygın bir şekilde bulaşıyor. Bunu yaparken mutasyona uğruyor. Bazı varyantlar önceki varyantlardan daha güçlü ,daha bulaşıcı ve / veya bağışıklık tepkilerinden daha iyi kaçabiliyor ”dedi. “Bağışıklık umduğumuzdan daha az sürüyor, bu yüzden insanlar birikimli hasarla tekrar tekrar enfekte olabilirler.”

CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) Açıklaması:

Son zamanlarda yapılan laboratuar çalışmalarında, Covıd-19 enfeksiyonlarından aşılanmış veya iyileşmiş kişilerin kanından elde edilen antikorların , BA.5 ' e ne kadar iyi dayandıklarına bakıldı. Bu alt değişken onları yenebilir. Bu nedenle, kış ve hatta ilkbahara yakın zamanda Covıd geçiren insanlar yine virüse karşı savunmasız olabilirler.

CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky Salı günü Beyaz Saray Covıd-19 Müdahale Ekibi brifinginde yaptığı açıklamada "BA.4 ve 5'in diğer Omicron varyantlarına göre klinik ciddiyetini bilmiyoruz.

Ama bunun daha bulaşıcı ve bağışık sisteminden daha kolay kurtulduğunu olduğunu biliyoruz. Daha önceden hastalığı geçirenler hatta BA.1 BA2 enfeksiyonu olan insanlar bile hala BA.4 ve BA.5 'e yakalanma riski altındalar."

Mevcut aşılar, iki yıldan daha uzun bir süre önce Çin'in Wuhan kentinde ilk kez ortaya çıktığı koronavirüse göre modellenmiştir. Ciddi hastalıklara karşı yüksek düzeyde koruma sağlamaya devam ederler, ancak aşıların ilk turlarından itibaren daha fazla zaman geçtikçe ve virüs gelişmeye devam ettikçe etkinlikleri azalmaktadır.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ

Hükümetler, Omikron varyantı aşıları kullanıma sunulmadan önce normal aşıları nüfuslarının daha geniş kesimlerine ikinci aşıların yapılması konusunda alışılmadık bir adım attılar.

WHO Ryan, aşıların Covıd'e karşı sağladığı korumayı bir kaleyi koruyan bir duvarla karşılaştırdı. ”Zayıflıyor, çatlıyor, duvarda delikler var“ dedi ve immünolojik hafızanın "zamanla kaybolduğunu" ekledi.

__________________________________________________________________________________

İnsanlarda oluşan ben daha önce bu hastalığı geçirdim bana bir şey olmaz düşüncesinden bir an önce sıyrılmaları gerekiyor. Bayram, düğün gibi kapalı alan ziyaretlerinin artmasıyla vakalar artış göstereceğe benziyor. Kendi çevremden de daha önce Covid geçirenlerin ben gribim tekrar olmam deyip durum ağırlaşınca yaptırdıkları testlerin pozitif çıkması bu illetten kurtulamadığımızı gösteriyor.

CDC'nin çalışmalarına göre iyileştim dedikten sonra bile bazı hastalar 6 aya kadar  hala yorgunluk, nefes alma sorunları, kaygı ve eklem ağrıları gibi problemlerle karşılaşıyor.

Özellikle yaşlılarda durum daha tehlikeli, hastalığı atlatsalar bile çoğunda hasarlar bırakıyor. Onun için daha dikkatli olmak gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder