ad

se

25 Temmuz 2022 Pazartesi

Boğaz Ağrısına Ne iyi Gelir?

Viral bir enfeksiyondan kaynaklanan boğaz ağrısı genellikle beş ile yedi gün sürer ve genellikle tıbbi tedavi gerektirmez. Antibiyotikler ise viral bir enfeksiyonun tedavisine yardımcı olmaz.

Boğaz ağrısına bakteriyel bir enfeksiyon neden oluyorsa, doktorunuz size antibiyotik yazacaktır.

Boğaz şişliğine en sık enfeksiyonlar neden olur. Boğazınızda enfeksiyon varsa beraberinde aşağıdaki belirtiler olabilir:Ateş,Baş ağrısı,Öksürük,Vücut ağrıları,Hapşırma,Burun akıntısı,Mide bulantısı ya da kusma

En iyisi imkanınız olduğunda muayene olmanızdır. Doktor boğaz ağrısına neyin sebep olduğunu belirleyip ona göre tedavi uygulayacaktır. 


Tedavi aşamasında evde uygulayabileceğiniz yöntemler:

-Pastil kullanın. Reçetesiz satılır. Marketlerde bile bulabilirsiniz. Boğazınızı ferahlatır.

-Sprey Propolisler genelde 20 ml olarak reçetesiz satılır ve boğaz enfeksiyonlarının tedavisine yardımcıdır.

- Asetilsistein tabletler balgam atımını öksürükle birlikte hızlandırır ve balgam oluşmasını azaltır. Suda eriterek içilir. C vitaminlileri de tercih edebillirsiniz.

-Ağrı ve ateşi hafifletmek için asetaminofen (Paracetamol, diğerleri) İbuprofen veya diğer hafif ağrı kesiciler 4 yada 6 saat aralıklarla alabilirsiniz.

-Nane yağı spreyleri boğaz ağrısını hafifletir. Nane mentol içerdiği için mukusu azaltır, boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Nane anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklerine de sahiptir. Bu spreyleri yutmamaya çalışın.

- Hem bedeninizi hem de ses tellerinizi dinlendirin. Bağırarak konuşmayın.

- Tuzlu su ile gargara yapın. Karbonat karıştırılması da öneriliyor ama yutmamanız gerekiyor.

- Doğal elma sirkesini sulandırarak gargara yapın. Antibakteriyel olan elma sirkesi. boğazınızdaki mukusun parçalanmasına ve bakterilerin yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

- Mentollü buhu yapabilirsiniz. Yüzünüzün yanmaması için kimsenin kabınızı deviremeyeceğinden emin olacağınız yerde yapın. Devrilirse yüzünüzdeki yanıklarla da uğraşmak zorunda kalırsınız.

- Bal, zencefil, limon karışımı içebilirsiniz. Birkaç kaşık bal, yarım limon ve bir çay kaşığı toz zencefili ılık suda karıştırarak hazırlayabilirsiniz.

- Bol bol su için çünkü susuz kalırsanız tükrük azalır. Tükrük ağız içini ve boğazı temizleme ve yumuşak tutmayı sağlar. Ağzınız kuruduğunda yutkunmayla durumunuz daha da kötüleşebilir. Dehidrasyona neden olan kafein ve alkol içeren içeceklerden uzak durun.

- Limon ve portakal suyu boğaz ağrısını azaltabilen ferahlatıcı bir içecektir. Limon, C vitamini ve diğer güçlü antioksidanlar içerir. Bu bileşikler iltihapla savaşır. Limon aynı zamanda ağızda tükrük miktarını artırır. Çaylarınıza ekleyebilirsiniz.

- Bitkisel çaylar içebilirsiniz. Çayları demleme yöntemiyle hazırlamalısınız. Papatya İltihap azaltıcı, antioksidandır. Boğaz şişliğine iyi gelebilir. Papatya buharı buhusu da solunum yollarını rahatlatır

Yeşilçay antibakteriyel ve ağrı kesicidir ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Kekik çayı da antiviral özelliklere sahiptir. Kas ağrıları, öksürük, soğuk algınlığı gibi viral efeksiyonlara karşı koruyucudur.

Ada çayı C vitamini de içerir, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Balgam söktürücüdür. özelliği sayesinde öksürük tedavisinde destekleyici rol oynar

Tarçın çayı iltihap sökücü ve boğazda ki tahrişi önleyebilir. Tarçın anti bakteriyeldir ve bademciğin şişmesine sebep olan bakterileri öldürür ve yeni bakterilerin oluşmasını engeller. Tarçın çayını günde iki kez olmak üzere yapabilirsiniz.

Ihlamur çayı bademciğin tahrişini önler ve şişkinliği de giderir.

Ekinezya üst solunum yolu enfeksiyonları belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

Hatmi kökü çayı içebilirsiniz.

- Balı içeceklerinize de katabilirsiniz, direkt olarak da tüketebilirsiniz.

- Yemeklerinizi aşırı sıcak tüketmeyin

- Sigara içmeyin ve sigara dumanı ve temizlik ürünleri kokusu yoğun olan boğazınızı tahriş edici ortamlardan uzak durun

- Bulunduğunuz odayı nemlendirin. Havayı nemlendirerek boğazınızı yumuşatmış ve daha rahat nefes alma imkanına sahip olacaksınız. Buhar ve nemlendirici cihazlar yoksa duşa girip buhar soluyabilirsiniz.

boğaz ağrısı neden olur,boğaz ağrısı ne iyi gelir,boğaz ağrısı antibiyotik,boğaz ağrısı ateş
boğaz ağrısı ateş halsizlik,boğaz ağrısı ağrı kesici,boğaz ağrısı anında çözüm, boğaz ağrısı aferin,boğaz ağrısı ağız kuruluğu,boğaz ağrısı ateş öksürük,adaçayı boğaz ağrısı
ani boğaz ağrısı,boğaz ağrısı burun akıntısı,boğaz ağrısı belirtileri, boğaz ağrısı burun tıkanıklığı,boğaz ağrısı balgam ,boğaz ağrısı baş ağrısı halsizlik,bademcik iltihabı, boğaz ağrısı bal,boğaz ağrısı balgam öksürük,geçmeyen boğaz ağrısı,baş ve boğaz ağrısı,boğaz ağrısı covid omicron,covid boğaz ağrısı nasıl geçer,corona boğaz ağrısı nasıl geçer,corona boğaz ağrısı kaç gün sürer,boğaz ağrısı çorba,boğaz ağrısı çayları,boğaz ağrısı doğal tedavisi,şifalı bitkisel çaylar,Yutkunurken boğaz ağrısına ne iyi gelir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder