ad

se

12 Temmuz 2022 Salı

Arı Alerjisinin Belirtileri Nedir? Arı AlerjisininTedavisi Nasıl Yapılır?



Yaz aylarının gelmesiyle, doğayla bütünleşmek isteyenler, mesleği gereği balcılık, tarım, geniş bahçeli otellerde çalışanlar, peyzaj gibi işlerle uğraşanlar ya da sokaktan geçtiği sırada arı sokmasına maruz kalanlar bunun sonucunda bayılma, sık görülmese de kalp krizi yaşadığını hatta ölümle sonuçlanan vakaların olduğunu geçmiş haberlerde görebilirsiniz.


Arı Alerjisi Nedir?

"Arı alerjisi, erişkinlerde ağır hayatı tehdit edici alerjik reaksiyonların (anafilaksinin) önemli bir nedenidir. Arı sokmasına bağlı alerjik reaksiyonların %0,4 ile %1 arasında değişebilen oranlarda olduğu bildirilmiştir.

Ülkemizde halk arasında bal arısı olarak bilinen Apis mellifera ve yaban arısı olarak bilinen Vespula vulgaris yaygın olarak tüm bölgelerde görülür.

                                         2 yıl önce Demet Evgar'ı dudağından arı sokmuştu.

Arı Alerjisinin Belirtileri Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Arı sokması sonucunda, sokulan bölgede hafif kızarıklık ve kaşıntı ile birlikte şişlik olması beklenilen bir bulgudur. Genellikle tedavi gerektirmez ve kendiliğinden düzelir. Bazı durumlarda şişlik geniş boyutlara ulaşabilir, ağrı ve vücudun o bölgesinde belirgin rahatsızlık yaratabilir. Bu durumda ilaç tedavisi (alerji hap veya iğneleri ve kortizonlu hap veya iğnelerin kullanımı) gerektirebilir.

Arı alerjisi olan kişilerde ise arı zehrine karşı aşırı duyarlılık mevcuttur. Bu kişilerde arı sokması sonrasında genellikle dakikalar içerisinde tüm vücutta kaşıntı, kızarıklık, vücutta ve yüzde şişlik, nefes darlığı, hırıltı, öksürük, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, ishal, tansiyon düşüklüğü ve bayılma ortaya çıkabilir. Bu durum vücutta genel bir alerjik reaksiyon olduğunun göstergesidir, anafilaksi olarak adlandırılır ve nadir de olsa ölümle sonuçlanabilir.

Arı alerjisi şüphesi olan olguların mutlaka alerji ve immünoloji kliniklerince değerlendirilmesi ve cilt testi veya kan testleriyle arı alerjisinin netleştirilmesi gerekir.

Arı alerjisi saptanan hastaların ağır alerjik reaksiyonlarda (anafilakside) hayat kurtarıcı olan epinefrin (adrenalin) isimli ilacı içeren otamatik enjektör formunda bir ilacı yanlarında taşımaları gerekir. Bu ilaç için uzmanınız tarafından test sonuçlarınıza göre rapor düzenlenir. 

Arı alerjisi, tedavisi yapılabilen bir  hastalıktır. Arı sokması alerjik reaksiyon gelişimi (immünoterapi) ile önlenebilir. İmmünoterapi alerji uzmanları tarafından 3-5 yıllığına planlana ve hastanın arı zehrine aşırı duyarlılığını ortadan kaldırmayı hedefleyen bir tedavidir. Tedavi başarı oranı %95'in üzerindedir. Bu nedenle arı alerjisi şüphesi olan her hastanın alerji ve immünoloji kliniklerince değerlendirilmesi gerekir."

arı alerjisi,arı alerjisi iğnesi,arı alerjisi ilacı,arı alerjisi testi,arı alerjisi tedavisi,arı alerjisine ne iyi gelir
arı alerjisi neden olur,arı alerjisi için iğne,arı alerjisi öldürür mu,arı alerjisi adrenalin,arı alerjisi aşı
,arı alerjisi belirtileri,arı alerji belirtisi,arı alerjisi epinefrin,arı alerjisi geçer mi,arı alerjisi nasıl geçer
,arı alerjisi ne iyi gelir,arı alerjisi hastalığı
Kaynak:medicana

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder