ad

se

24 Temmuz 2021 Cumartesi

Çernobil 1986 Netflix Filminin Hikayesi ve Karakterleri Gerçek mi?

Film hakkında

Chernobyl: Abyss, Rus Central Partnership tarafından 15 Nisan 2021’de Rusya’da vizyona giren drama türünde Türkiye'de ise Çernobil 1986 olarak, 21 Temmuz Netflix tarafından yayınlanan orijinal Netflix filmidir.

Budapeşte’de çekilen 2 saat 16 dakika olan filmin hem yönetmen hem oyuncu kadrsounda Danila Kozlovskiy bulunurken, senaristleri ise Elena Ivanova ve Aleksey Kazakov'dur . Filmin oyuncu kadrosunda Danila Kozlovsky, Oksana Akinshina, Filipp Avdeev, Nikolay Kozak, Aleksandr Alyabyevve Ravshana Kurkova gibi isimler bulunuyor.




Çernobil 1986 konusu

Çernobil 1986,  küçük Sovyet kasabasında kendilerini düşünülemez bir felaketin ortasında bulan bir çiftin çalkantılı ilişkisine odaklanıyor. Radyasyon kasabadan sızdığında ve nükleer reaktör daha da feci sonuçlarla tekrar patlamakla tehdit ettiğinde bir avuç cesur adam, başka bir felaketi önlemeye çalışmak için bir intihar görevi gibi görünen şeylere gönüllü oluyor.

Filmdeki  kasvetli sahneler, hayal edilebilecek en kötü insan ıstırabını tasvir ediyor. Filmin  kahramanı ise  elektrik santralinde itfaiyeci olan Alexey’dir. Yanan reaktörün altındaki bir rezervuardan suyu boşaltmak için bu tehlikeli bir görevde ona mühendis olan Valery ve bir askeri dalgıç olan Boris eşlik ediyor. Doğru planlama için zamanları yoktur; erimiş reaktör çekirdeği daha da yaklaştıkça, geçmek zorunda kalacakları su basmış koridorlardaki su zaman geçtikçe daha da ısınıyor. Daha büyük bir felaketi önlemek için kendi hayatlarını feda etmeye hazırlanan üç adam, reaktör binasının derinliklerine iner.


Çernobil 1986 gerçek bir hikayeye dayanıyor mu? Karakterler gerçek mi?

Çernobil 1986  aslında kısmen gerçek bir hikayeye dayanıyor. Filmin açılış sahnelerine odaklandığımız zaman film haliyle tarihi olaylardan ilham alıyor, ancak  karakterler kurgusaldır. Kısacası bu Netflix dizisinde gerçek arka plan üzerine kurgusal karakterlerle kurgusal bir aşk hikayesi işleniyor. Yani HBO kanalındaki belgesel dizisiyle kıyaslamamak gerekiyor. Oradaki karakterler gerçekti.

Karakterlerinin yaşadığı Pripyat kasabası, Çernobil nükleer santralini desteklemek için 1970'lerde kurulan aynı adı taşıyan gerçek kasabaya atıfta bulunuyor. Bu durum filmde Sovyet kasabasındaki herkesin neden Olga'nın oğlu Alex'in bile şikayet ettiği elektrik santraline bir şekilde bağlı olduğunu açıklıyor. Ek olarak, filmde görüldüğü gibi, aslında reaktör no.:4 patladı, bundan sonra Pripyat kasabası tahliye edilmek zorunda kaldı ve bu güne kadar terk edilmiş durumdadır.

Senaristler sanki tarihsel olayların lisansını almış ve onları kendi senaryosundaki karakterlere uyacak şekilde değiştirmiştir. İlk patlama sonrası yetkililer ve uzmanlar, Batı Avrupa ve Rusya'da nükleer radyasyonun meydana gelmesi ve yayılma olasılığını tartışmak üzere toplanıyorlar. Sonunda, filmin ana karakteri  olan Alexey, reaktörün altındaki soğutucu rezervlerini boşaltarak buhar patlamasını önlüyor.

Gerçekte ise alakası yok 1986'da o uğursuz gününde bir buhar patlaması meydana geldi ve reaktörü tahrip eden iki patlamadan biriydi. Nükleer serpinti aslında Batı Avrupa ve SSCB'nin bazı bölgelerine, özellikle de felaketten kaynaklanan parçacık serpintisinin yaklaşık %70'i komşu Belarus'a yayıldı. Atmosfere açık kalan nükleer çekirdek ateşi, patlamalardan  günler sonra bile  radyoaktif maddeleri yaymaya devam etti.

Filmin kurgusal karakterleri, trajedinin ne kadar yıkıcı  olduğunu yansıtmak için Olga'nın küçük oğlu Alex'i , patlamaya tanık ettirir (patlama yerel saatle 1'den sonra meydana geldiği için gerçek hayatta pek mümkün olmayabilirdi) ve radyasyona maruz bırakır.  Radyasyon zehirlenmesiyle mücadele eden  çocuğun annesiyle olan sahneleri izlemek,  filmin duygusal bölümüne ağırlık katıyor. 
Filmin yönetmeni Danila Kozlovskiy  açıklamalarında “Umarım izleyicinin duygularına derinden dokunacak bir film yaratmayı başarmışızdır. Sonuçta, sinema bunun içindir" demişti.

Filmin baş karakteri Alexey, bir kez değil, iki kez intihar görevini üstlenen kurgusal bir itfaiyecidir ve muhtemelen neye maruz kalacaklarını bilmeden vazifeye atılan felaket sahnesindeki ölümcül radyasyon zehirlenmesine maruz kalan gerçek kahraman itfaiyecilerin sembolüdür.  Benzer şekilde, film, felakette büyük rolü olan üst düzey yolsuzluktan bahseder; bu, bazı yetkililerinin müteakip soruşturma ve duruşmada mahkum edildiği cezai yanlış yönetime hafiften işaret eder.



Filmle ilgili çok politik olduğu, HBO'daki diziye karşı güçlü göstermek için çekildiği, tarihsel gerçekleri yansıtmadığı ve kurgusal karakterlerle duruma mükemmel müdahele edildiği izlenimi verildiği hakkında yorunlar var.  En ilginç imdb yorumu ise filmin kahramanını Dünyayı Kurtaran Adam Cüneyt Arkın'ın rolüne benzetmeleriydi :)
Filmin imdb puanı ise  4.6 

Kaynak:  afiş netflix ve yorum imdb.com

Çernobil 1986 cast, Çernobil 1986 yorumları, Çernobil 1986 film, Çernobil 1986 fragmanı, Çernobil 1986 IMDb puanı, Çernobil 1986 izle, Çernobil 1986 karakterleri, Çernobil 1986 Netflix filmleri, Çernobil 1986 oyuncuları, Çernobil 1986 yorumları,chernobyl:abyss nasıl,chernobyl:abyss netflix,chernobyl:abyss imdb puanı,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder