ad

se

18 Aralık 2020 Cuma

Tarihi Eserlere İlişkin Cezai İşlemler Nelerdir?

Son dönemde youtube da bile yok şu mağaraya indim, şurayı araştırdım diyerek izleyenlerin aklına  kaçak tarihi eser arama işini sokan çok fazla kişi var. Hangi aletler kullanıldığından, nasıl yapıldığından tutun, bu cihazların satışını kayıt dışı yapanlar  ve bir nevi eğitim verenler bulunmaktadır. 

Ne yazık ki sektör haline getirilerek kültür, tarihi miras demeden iyi para varmış, zaten işsizim deneyelim diyen yeni kişiler tahribat ordusuna katılıyor. Bu işlere bulaşmadan önce bize öyle bilgi gelmedi, bilmiyordum suç olduğunu savunması sizi kurtarmayacaktır. 

Bir şey bulduğunuzda da insanların para paylaşımında ya da elinizdekileri almak için birbirini öldürme noktalarına kadar gittiğini unutmayın. Tarihi eser kaçakçılığının hiçbir aşamasında bulunmayın. 

Bunu yazarken 2 saat önce haberlerde denk geldim Kütahya'da 42 yaşında biri tarihi eser kaçakcılığından biri yakalandı. Başkası da zarar vermekten haberlere düştü. Bu işin şakası yok aşağıdaki güzelliklerin yeri müzelerimizdir. 


 Tarihi Eserlere İlişkin Cezai İşlemler Nelerdir?
Kültür ve tabiat varlıklarını yasal süre içerisinde mazereti olmaksızın bildirmeyen ve bilerek aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yasal sürelerde ilgili makamlara bildirilmeyen tarihi eserleri satışa sunan, satan, veren, satın alan, kabul eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezası ile cezalandırılır.
Tarihi eserleri yasaya aykırı olarak yurt dışına çıkaran kişi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezası ile cezalandırılır.
Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

"Korunması gerekli taşınmaz nitelikteki tarihi eserlerin yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezasıyla cezalandırılır.

Kaynak:https://kvmgm.ktb.gov.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder