ad

se

14 Aralık 2020 Pazartesi

Etkili İletişim Teknikleri: İletişimin Önemi ve Neden İletişim Kurarız?

Neden İletişim Kurarız?

Kendinize ait adanız olsa ve orada yaşayan tek insan olsanız bile yine etrafınızdaki canlılarla iletişim kurmaya çalışacaksanız. Evcil ya da yabani hayvanlarla, baktığımız bitkilerle bile kendini anlayıp, anlamaması umurumuzda olmadan iletişim kurarız. Durum böyleyken, toplumun bir parçası olduğumuzda daha fazla  kişiyle isteyerek ya da istemeyerek, o kişiyi sevsek de sevmesek de hayati ihtiyaçlardan, kendimizi ifade etmek, duygularımızı paylaşmak, hatayı önlemek, karşımızdakini teselli etmek ya da etkilemek,bilgi vermek ya da almak, dışlanmamak, saygı görmek, göstermek ya da herhangi bir sebep olmadan  her gün farklı karakter ve ruh halinde olan kişilerle etkileşime geçeriz. 



Yapımızda olan sosyalleşme isteği biz yalnızlığı ve sessizliği seçsek bile bu seferde vücut dili ya da iç ses ile kendi kendisiyle iletişim kurar. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve eskiye göre daha ulaşılabilir olmasıyla birlikte online yöntemlerle, dilini bilmese bile başarılı çeviri uygulamalarıyla dünyanın istediği noktasındaki insanlarla yazılı, sözlü ve görüntülü iletişime girebiliyor. Bu sayede bilginin daha fazla kişiye, ayrımcılık  ya da statüye bağlı olmadan isteyen herkese kolayca ulaşılabilmesi, fikrin daha iyi işlenmesi ve  geliştirilmesi sağlanıyor.

İnsanlar etkili iletişim konusunda sadece sevdiği insanlarla olan ilişkilerini düşünerek yeterli olduğunu düşünür. Ancak her yerde sevdiğiniz, iyi anlaşacağınız insanlar bulunmayacaktır. Bu kişilerle birçok sebepten bir araya geleceksiniz ve çoğu zaman duymak istemeyeceğiniz şeyler söyleyecekler ya da hareketler yapacaklar. 

Hem sosyal hem de iş hayatımızda başarılı olmak için en önemli anahtarlardan birisi iletişim gücü olacaktır.  Ne kadar bilgili olursak olalım, etkili iletişim kuramıyorsak bizden daha az bilgili ama iletişim yetenekleri güçlü kişilerin daha başarılı olduğunu göreceğiz. Bunu geliştirmek için aldığım eğitimleri, okuduğum kaynaklardaki yöntemleri adım adım aktaracağım. 

Diğer bir nokta ise ebeveyn olarak çocuklarınıza da bunu aşılamanız için kendinizin doğru rol model olmanız gerekmektedir. Sizi taklit edecektir, yaptığınız yanlışları da kendine yansıtacak ve düzeltmek isteyenlere annem/ babam da yapıyor diyecektir. Bu açıdan topluma faydalı bireyler yetiştirmede kilit rol yine iletişimden geçecektir.


Bu noktada ele alacağımız başlıklar: içgörü (insight),davranış türleri, ilişkileri geliştirmek için insan ilişkileri teknikleri ve hedefler, kriz ve stres yönetimi, dinleme, gönüllü işbirliği sağlama, ikna (anlaşmalı anlaşmazlık metodu), etkileme, takdir etme gibi birçok parçadan hedefe ulaşacağız. Bu konu nasıl sosyalleşirim sorusunu soran kişiler için de bu problemin çözümlerinden biri olacaktır.

Bunları okumamız, bilmemiz uygulamaya sokmadığımız sürece bir işe yaramayacaktır. Bunun için de Kaizen'i şirket menfaatleri için değil bu sefer kendimiz için kullanacağız. Gerçi her insan kaynakları birimi şirketinde iletişim kabiliyeti yüksek kişiler ister dolayısıyla çalışanlar için bu yeteneği geliştirmek şirketi için de faydalı olacaktır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder