ad

se

22 Mayıs 2015 Cuma

Imura 3D Yazıcıdan Silah Yapmaktan 2 Yıl hapse Mahkum Edildi. Sonrası...


Geçen yıl Yoshitomo Imura, 3D yazıcıdan silah yapmak suçundan Japonya'da tutuklandı. İmura, "zig-zig" tabancayı tasarladı ve silah üretmekten 2 yıl hapse mahkum edildi. Hobi amaçlı silah üreticileri Imura'nın planlarını paylaştı ve bir üye silahı tamamladığını duyurdu. Aslında bu ilk 3D yazıcıdan üretilen silah değildi. İşin ilginç yanı silahın adının 'Imura Pistol’ v2.0' olmasıydı.

                                                        @popsci.com Parçalanmış hali



Neden  Silah Üretti?


Kurt Vonnegut'a  göre silah: tek amacı insanın üzerinde delik açmaya yarayan bir alet. Her ne kadar polis departmanları bu şekilde üretilmiş silahların  ateş ederken de çeşitli şekillerde kullanıcıya zarar vereceği konusunda uyarmasına karşın bunu 3D yazıcı ile yapılmış silahlar da pekala yapabiliyor. Japonya, İngiltere veya Avustralya gibi silahların sıkı kontrol altında olduğu ülkelerde, insanlar 3D yazıcıdan silah üretmeyi deneyebiliyor.

3D yazıcı silah üreten guruplar sadece silah üretmiyorlar ama yapabiliyorlar. Onlara göre bu tür silah tasarımlarının paylaşılması bilgi ve dosya paylaşım özgürlüğü açısından önemli ve ideolojik olarak mücadele içindeler.

Cody Wilson, Defense Distributed ekibinden  dünyanın ilk 3D yazıcı ile silahı üretmiş ve bunu internetten paylaşmıştır. Kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı dosyaları kaldırmasını emretmiştir.Wilson bunu konuşma özgürlüğüne karşı mücadele olarak gördü ve hala hükümetle davasını sürüyor.

Imura tabancası 3D modelleme sitesi olan FOSSCAD'in  “WarFairy” kullanıcısı tarafından Imura'nın 8 atımlık silah tasarımı baz alınarak yapıldı. .22'lik uzun tüfek mermisi ile çalışıyor. Imura tasarımını geliştirmesi aylar sürdü ve hala ateşleyemedi. 

                                                   @popsci.com montaj edilmiş hali

Forumdakilerin bu durumla ilgili cevabı ise öncelikle bu silahlar birini öldürmek ya da yaralamak amacıyla yapılmadığıdır. Malzemelerin ve makinelerin limitlerini zorlayıp bunu sadece hobi amaçlı yaptıklarını belirttiler. 3D yazıcıdan üretilmiş bir silahın suç işleme amaçlı kullanılmamasını umut ediyor. Paylaşılan dosyaların farklı alanlarla ilgili yeni bir şeyler oluşturmak isteyenlerin tasarım alıştırmalarıdır. Niyetlerinin hiçbir politikacının radarına girmek veya tasarımlarıyla ilgili makalelere konu olmak olmadığını sadece istedikleri bir şeyleri tasarlayıp onları test etmek istediğini özlellikle vurguladı. Eğer emniyet güçleri ya da devlet hobilerinin suç teşkil ettiğini düşünüyorsa, düşünsünler. WarFairy'nin amacı 3D yazıcıların limitlerini zorlamak, kendine silah yapmak değildi. Belki başka silah üretip de yakalanmayan birçok kişi de vardır. Ayrıca Imura'nın amacı bu olsa kendi adını vermesi aptalca olmaz mıydı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder