Bunu yaptıktan sonra çalışanlar yöneticilerine bu raporları sunarken yöneticinin sadece ihtiyacı olan kısmı özet şeklinde göndermeleri gerekirken diğer sayfalarda dönen işlemlerin olduğu bilgileri de gönderince detaycı olursa,bolca soru sorarsa yönetici olacağını sanan kişiler sanki hazine bulmuş, bugün de bana malzeme çıktı diyerek mutluluktan havalara uçar.İlk sayfadaki yer işini görmesine rağmen açar diğer sayfaları, her sütunu sormaya başlar. O kadar formül bağlanmış tutturur şuranın ismini şöyle yapsak, burayı farklı şekilde yapamaz mıyız? Yarım saat SQL gibi sorar da sorar. Sesini de yükseltir bakın nasıl da bilgiliyim :) Bakın da feyz alın. Sonra giderler gariban işçinin standart süresini,elini,kolunu kullanmasını, performansını, hesaplarlar. Bence şirket sahipleri yönetim kısmının da iş etüdü,değer akış haritalaması yapıp sonucunda ne kadar değersiz ve gereksiz kişi ve işlemlerin olduğunu görecektir :)
Şu ERP uyarlama süreci öncesi ihtiyaçlarınızı düzgünce çıkarmanız yani ne istediğinizi bilmeniz hem uyarlayan şirkete hem de size kolaylık sağlar. Zaten geçiş süreci yorucu ve sinir bozucudur. Bir de başta danışmanların eline bırakılmış,sizin aktif olmadığınız bir sistem izleniyorsa bu işin sözde bitmesine neden olur. Yani sonrasında düzen oturtmak için tekrar günlerce boşa çalışmanıza neden olacaktır. Bu mesaileri başta harcamazsanız da ERP'yi çoğu şirket gibi sadece fatura kesen muhasebe paketi olarak kullanırsınız. Misafir odasındaki üstü dantelli televizyon gibi de diyebiliriz. Bizden tüm raporlarını ilk hafta bize sunup bunlara benzer raporları istiyorum diyen müşterilerimiz vardı. Bir de bizim sorduğumuz şöyle rapor ister misin dediklerimiz. İkinci türdeki müşteriden habire telefon alır, uyarlamasından bir türlü kurtulamazdık.
GIGO (Garbage In Garbage Out)
ERP şirketleri de referans ve başarı hikayesi kısmında destanlar yazar. Hakikaten hikaye yalan söylemiyorlar :) ERP'si var MRP excelden, ERP'si var sipariş karşılama raporu excelden,sözde anlık depo raporu alacaklar o da excelden. Sonra iş yaptıkları firmalar sorarlar şu ERP nasıl ? Yok ya iyi değil şunu yapamıyor,bunu yapamıyor,çok bilgi istiyor. Ondan önce senin şirketin nasıl ??? ERP'ye ne kadar kaliteli veri verdiysen sonucunda ona göre sonuç alacaksın. Başlıktaki gibi sistemine çöp verirsen çıktısı da çöp olur.
Eren Ünal
Endüstri Mühendisi
Eren Ünal
Endüstri Mühendisi