ad

se

10 Ocak 2021 Pazar

Yeni Kullanıcılar İçin Telegram Nasıl Kullanılır?



Son dönemde WhatsApp uygulamasındaki sıkıntılardan dolayı Telegram uygulamasını kullanmak zorunda olanlar için kısa ve yeterli olacak bir kılavuz yazısı hazırladım. Whatsapp'ın kullanışlılığının ve sunduklarının Telegram uygulamasına göre yetersiz olmasından dolayı uzun süredir wp kullanmıyorum. Konuya eklemeler yapacağım için kaydetmeniz avantajınıza olacaktır.


                                                                                                 @https://www.abdpost.com
Telegram’da Kullanıcı Adı Nasıl Alınır ?

Sol üstteki menüden Ayarlar( Settings) --> Profili Düzenle (Edit Profile) --> Kullanıcı Adı (Username)
bu kısma tıklayarak kendi belirlediğiniz kullanıcı adını oluşturabilirsiniz.

Böylece kullanıcı adınızı “https://t.me/kullaniciadiniz” adresi ile paylaşabilirsiniz.

Gruplarda alıntılama yaparken de bu kullanıcı adının başına @ işareti koyup kullanıcı adını yazarsanız o kişilere bildirim gider. 

Uygulamayı indirdikten sonra yöneticinizin emriyle bu uygulamayı kullanmak zorunda kaldıysanız size bir grup aç diyecektir.

Grup Nasıl Açılır?

Öncelikle 
grup limiti 200.000 kişidir.
IOS: Yeni bir mesaj başlatın (Sohbetler'deki sağ üst köşedeki simgeye dokunun) > ‘New Group’.

Android: Sohbetler listesindeki sol üst menü simgesine dokunun > ‘New Group’.
Telegram Desktop: Sol üst köşedeki menü düğmesine tıklayın > ‘New Group’.

ÖNEMLİ NOT: Şimdiden belirteyim bahsedeceğim grup yönetimi işlemlerini telefonda yapmak için gruba girin, grup resminin üzerine dokunun, üst sağda kalem butonuna basın ve işlemlerinizi yapacağınız ekrana ulaşın.

Grup Bağlantı Linki Oluşturma?


Grup oluşturduktan sonra grubunuza girip, sağ üst kısımda alt alta 3 nokta kısmına tıklayıp grupla ilgili yönetim araçlarını burada bulacaksanız. Buradan üye işlemleri,chat geçmişi, anket oluşturma gibi birçok işlemi yapabilirsiniz.


Grubu Yönet(Manage Group) Buradan  grup adın değiştirebilirsiniz, açıklama (description) yazabilirsiniz, yönetici atama, üyelere sağ tıklayıp onların yetkilerini görebilir ve ayarlarını değiştirebilirsiniz. 

Gruba Üye Nasıl Eklenir?

İlk yöntem grup yönetim sayfasının üye ekleme (add members) bölümünü kullanarak arkadaşlarınızı ekleyebilirsiniz. 

Diğer yöntem ise bağlantı linkini paylaşarak yapabilirsiniz.

Grup Bağlantı Linki ise Group Type üstüne tıklayınca karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir. Burada grubunuzu özel ya da genel seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan hangisini isterseniz ona göre grubu ayarlayıp alt kısımdan invite link oluşturabilir ve bu linki kopyalayıp paylaşabilir, üyeleri gruba daha kolay davet edersiniz.


Gruba Yönetici Nasıl Atanır?

Yine Grubu Yönet(Manage Group) sayfamızdan  Administrators kısmından Yönetici Ekle(Add Administrator) tıklayıp istediğiniz kişiye yöneticilik verebilirsiniz.


Grup İzinleri

Burası grup üyelerinin ve yöneticilerin neler yapabileceğini genel ve kişi bazında ayarlamanıza yarayan detaylı bir bölümdür. Grubun amacı sadece yöneticilerin emirlerini savurma ya da sadece bilgi paylaşım yeriyse aşağıdaki mesaj gönderme engellemesini kullanabilir.

Mesaj Yazma Aralığı 

Grup üyesi fazlaysa üst üste mesaj yazarken kaos olmaması için Yavaş Mod (üstte en altta) özelliğini kullanarak sonraki mesajı 30 sn sonra yazsın diyerek harareti önleyebilirsiniz :)


Üye bazında ise telefonda üye adının üzerinde basılı tutun, pc ise sağ tık ile yetkilerinde değişiklik yapabilirsiniz.


Yöneticilerin de yetkilerini istediğiniz şekilde sınırlandırabilirsiniz. 

Yönetici Adını Değiştirme (Ünvan Ekleme)

En altta Custom Title  kısmından yöneticiye istediğiniz ünvanı verebilirsiniz.
Grupları Nasıl Sıralarsınız?

Önemli gruplardan gelen bildirimleri kaçırmamak için üste sabitlerseniz, mesaj gelmese de en üstte yer alacaktır. Bunu üste sabitlemek istediğiniz gruba pc den sağ tıklayıp Üste Sabitle (Pin to Top) özelliğini kullanarak 5 tane grubu önceliklendirebilirsiniz. Çıkarmak istediğinizi de yine anı şekilde sağ tık ile yapabilirsiniz.

İstenmeyen Gruplara Eklenmeyi Önleme

Telegram WhatsApp uygulamasından daha fazla grup barındırır. Herkese açık olan gruplar genelde borsa,tahmin,eğitim, alışveriş, haber gibi gruplar olsa da bazıları insanları dolandırmak için üye toplamak, sizi ücretli gruplarına çekmek isteyeceklerdir. Üye olduğunuz grupta üyeler gözüküyorsa sıradan herkese davet ya da şablon mesajlarını yazarak muhabbet edeceklerdir. Bunu önlemek için sadece telefonunuza kayıtlı olanlar sizi gruplara ekleyebilir seçeneğini kullanın. Bunun kötü yanı şirkette ekli olmayan bir numara sizi gruba ekleyemezse ayarı 1 kerelik değiştirir sonra eski haline getirirsiniz. 

Bu bahsettiklerimi Ayarlar --> Gizlilik ve Güvenlik (Privacy and Security --> Gruplar (Groups and Channels)-->Kişilerim (My Contacts) bu tercihi yaparsanız güvende olursunuz.
 


Telegram Kullanıcı Engelleme Nasıl Yapılır ?

Mesaj atmasını istemediğiniz birini profiline gelip, en alttan Kullanıcıyı Blokla (Block User ) kullanarak engelleyebilirsiniz.


Telegram Mesajlaşma Kullanımı ve Pratik Yollar



Konum Paylaşma, Anket Oluşturma, Depolama Biriminizden ve Galerinizden Dosya Yükleme,  Müzik ve Resim Paylaşma

Tüm bu işlemleri chatte ataç işaretine tıklayıp kolayca yapabilirsiniz. 

Dosya paylaşımı

Tek seferde 2 GB boyutunda olan her türden dosya gönderip alın, bunlara anında diğer cihazlarınızdan erişin.

Pratik Cevaplama

Bir mesaja cevap verirken yazının üzerine çift tıklarsanız kendi yazınızda cevaplama için ise yazının sonuna doğru saat kısmına  çift tıklarsanız sağ tık yapmadan cevaplama yapabilirsiniz. 
PC de yazı üstünde bekleyince reply yazısına tıklarsanız da cevaplama yapabilirsiniz

Diğer bir yol ise cursor chatteyken Ctrl+ Yukarı Aşağı tuşlarıyla istediğiniz mesajı bulup onun üzerinde durup cevap yazabilirsiniz. Cevaplamayı iptal etmek isterseniz de Ctrl + Aşağı tuşuna bir kez basabilirsiniz.

Pratik Forward İlet

Mesajın sağ kısmındaki boşlukta sol tıka basılı tutarak istediğiniz mesajları seçip forward edebilirsiniz.

Attığınız Mesajı Düzenleme (Edit)

Telegram'ın en güzel özelliği mesajı düzenlemeniz ve düzenleme zamanının yazılmasıdır. Bunu  düzeltme yapacağınız mesajın üzerinde sağ tık > Düzenle (edit) yaparak. Pratik yolda ise  son mesajı düzenlemek için chat kısmında yukarı tuşa basın. 

Gizli Sohbet Nasıl Yapılır?

Telefonda gizli sohbet başlatmak istediğiniz kişinin profiline gelip sağ üstte 3 noktadan Gizli Sohbet Başlat'a dokunarak, sohbeti başlatabilirsiniz. Hangi cihazdan gizli bir sohbet başlatırsanız, bu sohbet yalnızca o cihazda kullanılabilir. 
Oturumunuzu kapatırsanız, tüm gizli sohbetlerinizi kaybedersiniz. Aynı kişiyle istediğiniz sayıda farklı gizli sohbet oluşturabilirsiniz. Gizli sohbet kısmında SS,ekran görüntüsü, alamazsınız

Youtube Video Arama

Youtube'a girmeden video bulup paylaşmak ister misiniz? 
Chat kısmına @vid boşluk kelime sonrası yazdığınız kelimeyi youtube araması yapacak istediğiniz videoyu seçip youtube girişi yapmadan kolayca atabilirsiniz.


Kolay Görsel Arama ve Paylaşma

Yukarıdaki yöntemi öğrendiniz. Yine aynı şekilde @pic boşluk aranacak kelime ile görsellerden istediğiniz resmi ekleyebilirsiniz.


Mesajı istediğiniz Saatte Atmak için Mesaj Zamanlayıcı

Mesaj zamanlayıcı ile , chate yazdığınız bir mesajı istediğiniz tarih ve saatte gönderebilirsiniz. Bunu mobilde yapabiliyorsunuz. 

Örneğin hatırlatmanız gereken bir toplantı var saat 14:00'de bunun için gerekli yazınızı chate yazın ve gönder tuşuna basılı tutun ve aşağıdaki zamanlayıcı ekranını açarak, göndermek istediğiniz zaman mesajınız gönderilecektir.



Güvenliği Arttırma Ve Parola Oluşturma

Hesabınızın Ayarlar --> Gizlilik ve Güvenlik (Privacy and Security bölümünden

Uygulama Kilidi ile uygulamanızı kilitlemek için güçlü bir parola oluşturabilirsiniz
Daha fazla güvenlik isterim derseniz yine aynı bölümden İki Adımlı Doğrulama özelliğini aktive ederek şifre  ve sms alarak uygulamaya giriş sağlayabilirsiniz.


Daha fazla bilgi Telegram'ın sık sorulan sorular sayfasında mevcuttur.

1 yorum: