ad

se

18 Ocak 2021 Pazartesi

İran Hükümeti Büyük Elektrik Kesintilerinin Sebebi Bitcoin Madenciliği



ABD yaptırımları ve korona virüs ile yoğun olarak mücadele eden İran son haftalarda hava kirliliği ve ciddi elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalmaya başladı.

Hükümet tarafı bu durumun sebebini enerjiyi yoğun olarak kullanan büyük ölçekli sistemleri olan bitcoin madenciliği yapanlar ve yetersiz doğalgaz olarak açıklıyor.



Devletin elektrik dağıtım şirketi Tanavir, yoğun enerji tüketimi nedeniyle Kirman'da bulunan ve Çin-İran ortaklığı olan bir siber para birimi merkezini kapattığını duyurdu.

Ziya Sadr, Bitcoin Araştırmacısı, Kesintilerin Madencilerle İlgisi Yok

Bitcoin endüstrisindeki İranlılar hükümetin suçlamalarını reddetti.

Ziya Sadr,Tahran’da kripto para birimiyle ilgili araştırmacı , Washington Post’a yaptığı açıklamada, “Kripto para madencilerinin elektrik kesintileriyle hiçbir ilgisi yok. Madencilik, İran’daki toplam elektrik kapasitesinin çok ufak bir bölümünü oluşturuyor” dedi.

Sadr, “İran’deki elektrik şebekesinin kötü bir şekilde yönetilmesi, berbat durumda olması ve günün şartlarına uymayan teknik ekipmanların  enerji santrlallerinde kullanılmasının şebekenin kaldırmamasına neden olacağı bilinen bir gerçek ” ekledi.

Bu arada santraller ısıtma amaçlı kullanımı artan doğal gaz  talebini karşılamaktan yoksun durumda olduğundan kalitesiz ve havayı kirleten yakıtların kullanımı, Tahran ve diğer yelerde kalın bir duman tabakası oluşumuna sebep oldu.

Seul’de yaşayan İranlı kripto para birimi Uzmanı Ali Beikverdi The Post ropörtajında "Ucuz elektrik ve yüksek enflasyonu olan İran enerji yoğun olan madencilik, dijital para birimleri oluşturma ya da bitcoin madenciliği işlemleri için ideal yer durumundadır." 

“Elektriği ucuz ve oldukça geniş bir alanı olan bir ülke, bitcoin madenciliği için mükemmel bir yer olacaktır. Kore’de bu kârlı olmaz çünkü elektriğe çok para harcamam gerekirdi” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder