ad

se

3 Haziran 2015 Çarşamba

Bisküvi ve Şekerlemede İşler Kötü Gidiyor. Çalışan İzinde


Geçen yıl 2.7 milyar dolarlık ihracat yapan bisküvi ve şekerleme üreticileri Ortadoğu’daki savaşlardan dolayı bu yıl ciddi kayıplarla karşı karşıya. Büyük markalar kaybı başka ülkelere ihracatla aşarken, ağırlıklı olarak Ortadoğu’ya ihracat yapan firmalar ise işçilerini ücretsiz izne çıkartmaya başladı. Firma temsilcileri, “Eğer durum düzelmezse işçi çıkarabiliriz” dedi.

                                                       @besimmakine

SURİYE, Irak, Yemeni Libya ve Mısır gibi ülkelerde yaşanan savaş durumu Türkiye’deki bisküvi ve şekerleme üreticilerini de vurdu. Özellikle Karaman’da faaliyet gösteren bisküvi üretim fabrikaları ihracat pazarlarında yaşana sorunlar nedeniyle işçilerini ücretsiz izine göndermek zorunda kaldı. İç pazarda da yükselen dolar kuru sebebiyle satışlarının düştüğü ifade edilirken, bazı firmalarda üretim yüzde 25 oranında azaldı.

OKULLAR KAPANINCA

Her yıl haziran ayından sonra talebin azalmasıyla üretimlerini düşürmeye başladıklarını ifade eden Şimşek Bisküvi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Şimşek, “Bu yıl ise geçen yıldan farklı olarak mayıs ayı başında üretimi yavaşlatmak zorunda kaldık. İhracat pazarlarında yaşanan savaş durumları sebebiyle satış rakamlarımız düştü. Geçen yılın mayıs ayı ile karşılaştırdığımızda ihracat rakamlarımızda yüzde 25‘lik düşüş yaşandı” dedi. Yaşanan bu sıkıntıların uzun sürmesi halinde işçi çıkarma ihtimalinin ortaya çıkacağına vurgu yapan Şimşek şunları söyledi: “Dolar ve Euro’daki oynaklık sebebiyle ihraç ettiğimiz ürünlerin fiyatlarını bir türlü ayarlayamıyoruz. Okulların kapanmasıyla birlikte iç piyasadaki yavaşlama daha da artacak. Umarım bir an önce bu zor durumu atlatırız. İç piyasa maliyetleri de her geçen gün artıyor. Seçimlerden sonra bazı şeylerin düzeltilmesini bekliyoruz.”

300 İŞÇİ İZİNDE

Özellikle ürünlerini ihraç ettikleri Ortadoğu pazarındaki savaş durumunda dolayı ihracatlarının yüzde 15 düştüğünü söyleyen Karaman’da üretim yapan Bifa Bisküvi’nin Genel Müdürü Mustafa Pınarbaşı, “Yaz aylarında bu durumun yaşanmasını bekliyorduk. Ancak herşey bir anda oldu. Mayıs ayı itibariyle 300 işçimizi izne çıkardık. Hangi ülkeye ihracat yapıyorsak o ülkede sürekli sorunlar yaşanmaya başladı. Dolardaki aşırı yükselişinde ihracatta ki düşüşte büyük payı var” ifadelerini kullandı. 

Hükümetler  arası sevgi yok

ORTADOĞU’daki ülkelerde yaşanan savaş durumu dışında Türkiye’nin dış politikasından dolayı da ihracatın düştüğünü iddia eden Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “Türkiye’nin komşuları ve Ortadoğudaki diğer ülkelerle kavgalı olmasının da ihracattaki düşüşte büyük payı var. Belki halklar birbirini seviyor ama hükümetler arasında böyle bir sevgi yok. Tartışmalı olduğumuz ülkeler ihracatçılarımıza sürekli tarife dışı engeller çıkarıyor” dedi. Geçen yıl sektör olarak 2.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerine değinen Mete, “Bu yıl ise 2.5 milyar doları yakalarsak sevinecek durumdayız” diye konuştu. 

Büyükler başka yere de satıyor

TÜRKİYE’de üretim yapan birçok firmanın ihracat konusunda sıkıntılar yaşadığına vurgu yapan Zekeriya Mete, “Türkiye’deki en büyük bisküvi ve çikolata üreticileri de yaşanan durumdan etkileniyor ama Karaman’da bulunan üreticiler daha çok etkilendi. Çünkü Ortadoğu en büyük pazarları. Diğer büyük üreticiler de Ortadoğu ihracatlarında sıkıntı yaşıyor. Ancak dünyanın birçok yerine ürün gönderdikleri için bazı durumları daha rahat aşabiliyor. Bir an önce söz konusu ülkelerle olan sıkıntıların aşılması gerekiyor” dedi.

En çok etkilenen Karaman oldu

ORTADOĞU’da yaşanan durumdan en çok Karaman’daki bisküvi fabrikalarının etkilendiğinin altını çizen Zekeriya Mete, “Çünkü buradaki farbrikalarımız ürünleriye Ortadoğu ülkelerine hitap ediyor. Türkiye ihracatını yaptığı ürünlerde kilo başına ortalama 1.5 dolar elde ediyor. Ama bisküvi gibi ürünlerin ortalama kilogram fiyatı 3 dolar. Böyle bir pazarı kaybetmemek çin çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi. Afrika ülklerine de ihracatın bir hayli azaldığına dikkat çeken Mete, ihracatçı firmaların bölge ülkelerindeki aracılarını kaybetmeye başladığını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder