ad

se

16 Mayıs 2013 Perşembe

Yurt Dışından Getirilen Telefonun IMEI Kaydı nasıl yapılır?


IMEI,IMEI kaydı,IMEI kayıt işlemi,telefon kayıt,iPhone kayıt,yurtdışından,iPad IMEI

Kayıt yaptırılma zorunluluğu bulunan cihazlar nelerdir?
İçinde SIM kartı bulunan ve yurt dışından toplu ithalat harici bir yöntemle getirtilen tüm cihazlar bu kapsama girmektedir. Örneğin yurt dışından alınan iPad’in Türkiye’ye getirilmesi halinde cihazın SIM kart özelliklerinin kullanılabilmesi için (GSM şebekesinde kullanılabilmesi) IMEI kayıt işlemi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde cihazın SIM kartı ile kullanılan özellikleri ülkemiz operatörlerinde kullanılamamaktadır.
Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde başka herhangi bir cihaz kaydında kullanılmamış olması ve kişinin son 1 ay içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış olması gerekmektedir. Bu yüzden pasaportun üzerinde giriş mührü bulunmasına ve söz konusu mührün okunaklı olmasına dikkat edilmelidir.
Kayıt işlemi için öncelikle ne yapılması gerekmektedir?
Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan 16.06.2012 tarihli ve 28325 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Harçlar Kanunu Genel Tebliği” uyarınca herhangi bir Vergi Dairesine gidilmesi gerekmektedir.
Kayıt için herhangi bir harç bedeli yatırılması gerekmekte midir?
“Harçlar Kanunu Genel Tebliği” uyarınca 115 TL. harç bedeli yatırılması ve bedelinin ödendiğine dair makbuzun alınması gerekmektedir.
Dekontta dikkat edilmesi gereken husus nedir?
Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarasının yer alması gerekmektedir. IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmelidir.
Kayıt işlemi için yapılması gereken ikinci adım nedir?
Pasaport sahibinin pasaportun asli ve dekontu ile birlikte (bizzat basvurulmasi gerekli, çünkü kayit belgelerinin Kuruma geldigi ve kontrol edildigi asamada pasaporttaki imza ile kayit belgesindeki imzanin ayni olup olmadigi karsilastirilmaktadir) mobil isletmecilerin abone kayit merkezlerine veya e-Devlet sifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden basvuru yapmasi gerekmektedir. Bu kapsamda pasaport sahibinin abone kayit merkezlerinden yapilan basvuru sirasinda imzaladigi bir dilekçeye pasaportun kimlik, resim ve yurda giris sayfalarinin bulundugu sayfalarin birer nüshasi ile dekont aslinin eklenmesi gerekmektedir. e-Devlet Kapisi üzerinden yapilan basvurularda ise pasaport sahibi olan kisi, sahsina ait bilgileri sisteme girerek kaydini yaptirabilmektedir. e-Devlet Kapisi üzerinden yapilan basvurularda kisiden herhangi belge talep edilmemektedir. Kisinin beyani esas alinmakta ve elektronik ortamda kontroller yapilmaktadir.
Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediği nasıl öğrenilir?
Cihaz kayıt başvurusunun akabinde, (buradaki adresinden herhangi bir cihazın kayıt durumu öğrenilebilmektedir. “IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış olup Kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır” şeklinde bir ifade yer almaktadır. Abone kayıt merkezine verilen evrakların Kuruma ulaşması ile bilgi ve belgelerin kontrol edilerek onay verilmesinin akabinde sorgulama ekranında “IMEI numarası kayıtlı” ifadesi yer alacaktır.
Kaynak:BTK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder