ad

se

23 Haziran 2012 Cumartesi

Üniversitelerin Proficiency Sınav Soruları

Proficiency (Yeterlilik) Sınavı Nedir? 
Proficiency (Yeterlik) sınavı, üniversitelerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kendi bünyelerinde hazırladıkları yabancı dil seviye tespit sınavıdır. Bazı üniversiteler (Boğaziçi gibi), dinleme yetisini test ederken bazı üniversiteler (İTÜ gibi) bu bölümü sınavlarına dâhil etmeyebiliyorlar.

Üniversitelerin Proficiency sınavlarını BURADAN indirebilirsiniz!!! 

Bazı üniversiteler (Boğaziçi gibi), dinleme yetisini test ederken bazı üniversiteler (İTÜ gibi) bu bölümü sınavlarına dâhil etmeyebiliyorlar.

Yapılacak en akıllıca işlerden birisi, başvurulan üniversitenin Proficiency sınav örneklerini önceden edinip sınav öncesinde EN AZ 10 deneme sınavı çözmektir.

Proficiency, TOEFL gibi standardize edilmiş bir sınav değil; aksine, kurumsal bir sınav olduğundan her üniversite kendine göre bir yeterlik ister. İTÜ Yeterlik sınavına hazırlanmak Boğaziçi'nin sınavına hazırlanmakla eş değildir ya da YTÜ' ye hazırlandığınız tekniklerle İTÜ'ye hazırlanamazsınız. Yani, hazırlanırsınız da, sonuç sizi memnun etmeyebilir!!!
Mesela Atılım ve Bilkent  Üniversitesi için orta seviye bir temelle kendi kendine çalışmak yetersiz olabiliyor.Ciddi bir kursa yazılmak şart oluyor. Hatta bazıları bu kadar uğraşacağıma diğer sınavlara hazırlanıp Mesela Atılım için biraz speaking çalışıp TOEFL sınavından 71(IBT), 173 (CBT), IELTS sınavından 6.0, FCE sınavında C ve KPDS 76 veya ÜDS’den 76 alan öğrenciler Yeterlik Sınavına alınmaksızın bağlı oldukları fakültelere geçerler.Çünkü kendi sınavı ciddi derecede zordur.


Şu anda yapılmakta olan yeterlik sınavlarının önemli bir ortak özelliği bulunmaktadır: YÜKSEK SEVİYEDE OKUMA YETİSİ ve KELİME BİLGİSİ gerektiren sorular!

Çoğu insan lisansüstü eğitime kabul edildiğini öğrendiğinde yeterlik sınavına çalışmak için yeterli zamanlarının olmadığını görüyor!

İPUÇLARI

Yeterlik Sınavına Hazırlanırken YAPMANIZ GEREKENLER:

- Sınav tekniği çalışmak!
- Sınavı tanıyan bir rehberle çalışmak!
- Eksiklerinizi giderecek size özel hazırlanmış materyalle çalışmak!
- Size ödev verilsin verilmesin HER DERSE mutlaka o güne kadar gördüğünüz konuları ve kelimeleri kullanarak hazırlamış olduğunuz bir sayfalık yazı çalışması yapmak!
- Akademik sınavlarda verilen okuma parçalarına yakın konular hakkında hazırlanmış materyallerle çalışmak!


Yeterlik Sınavına Hazırlanırken YAPMAMANIZ GEREKENLER:


- Öğrenilen kelimelerin, dilbilgisi yapılarının ve test tekniklerinin iyice yerleşmesi için kişinin bunları kendi süzgecinden geçirmesi gerekmektedir. Ancak, lisansüstü eğitim için yeterlik sınavına hazırlanan arkadaşlarımız genelde aynı zamanda düzenli bir işte çalışmakta olduklarından bu çalışmayı yapamamaktadırlar. Yapılan en ölümcül (!) hata da kendilerine self-study yapacak zaman bırakmayan, haftanın 5-6 akşamını kapsayan kurslara gitmeleridir.

MUTLAKA KENDİ BAŞINIZA ÇALIŞACAK ZAMANINIZ OLSUN!

- Kursta okutulan kitabın dışında malzeme  bir rehberle çalışmak!

Merhaba arkadaşlar daha önce hazırladığım proficiency araştırması için birçok bu tür sınavlara hazırlanan arkadaşlardan olumlu mesaj aldım ve birçok sitede benim hazırladığım dosya referans kaynak olarak paylaşıldı.Ancak bazı linklerin süresi dolması ve üniversitelerin verdiğim link sayfalarını kapatması sebebiyle mesajlar aldım.Bozuk linkleri düzelttim ve son sınavları da ekleyip bu dosyayı güncelledim.Umarım işinizi görür ve hepiniz sınavlarınızda başarılı olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder