ad

se

8 Temmuz 2015 Çarşamba

Kamboçya'da Kansızlığa İlaçsız Çözüm Demir Balık Tedavisi

Kan ilaçlarının bulunamadığı ve kansızlığın yüksek olduğu Kamboçya'da, Kanadalı bir bilim insanı soruna çözüm olarak "demir balık" tedavisini geliştirdi.


Kanadalı bilim adamı Christopher Charles altı yıl önce Kamboçya'yı ziyaret etti. Ziyareti sırasında anemi hastalığının Kamboçya için büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu farketti. Dr. Charles küçük çocukların zihinsel gelişimlerinin yavaş, kadınlarda ise yorgunluk, baş ağrısı, hamile kadınların doğum sonrası ciddi bir komplikasyonla karşı karşıya geldiğini gördü. 
                                                                 @kadinvekadin.net

Günlük demir ihtiyacının %75'i karşılanıyor

Kan ilaçlarının pahalı olmasından dolayı ülkenin büyük çoğunluğunun ilaca erişme şansı yok. Dr. Charles bu durumu saplantı haline getirdi. Kadınların ve çocukların %50'sinin kansızlık yaşadığı ülkede, soruna çözüm geliştirmeye çalışan Charles, demir tencerelerde yapılan yemeklerin yiyecekteki demir miktarını arttırmasını temel alarak "demir balık" tedavisini geliştirdi. 
Balık Kamboçya'da şans simgesi anlamına geldiğinden Charles Balık şeklinden esinlendi. Çorbaya ya da suya bu balığı koyup 10 dakika pişiriyorsunuz, sonra da emilimi kolaylaşsın diye limon ekliyorsunuz. Bu yöntemi deneyenlerin yarısının bir yıl sonunda kansızlık sorunu ortadan kalkmış! Hem basit, hem ucuz, hem de yıllarca kullanılabiliyor. Bu şekilde bir öğünde günlük demir ihtiyacının %75'i karşılanmış oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder