ad

se

29 Mayıs 2025 Perşembe

Kül Suyu Nasıl Yapılır? Kül Suyu Nerelerde Kullanılır?

Temizlik malzemeleri üreten markalar, kimyasal malzemeler hayatımıza girmeden önce büyüklerimiz kül ve kül suyunu ; çamaşır, bulaşık, ev, yağlı yüzeylerin  temizliğinde, kişisel temizlikte yoğun olarak kullanıyorlardı. Temizlik ile sınırlı kalmayıp yara, kesiklerin hızlı iyileşmesinde, hamur işlerinde  gevreklik elde etmede, kabak tatlısında, bitkilerde, zeytinin acılığının alınmasında, yüzeylerin parlaklığını sağlanmasında, sabun yapımında daha sayamadığım birçok alanda kullanmışlardır.

Kül suyu ile detaylara girmeden önce kül suyu ile ingilizce kaynak ararken ash water yazmayın, Lye olarak arama yapabilirsiniz. 

Kül Suyu Nedir?

Kül suyu yaygın olarak sodyum hidroksit (NaOH) anlamına gelir, ancak tarihsel olarak potasyum hidroksit (KOH) için de kullanılmıştır.


Kül Suyu Nasıl Yapılır?

Kül suyu yapımında çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Genel olarak kaynatılarak ve kaynatılmadan yapılmak üzere iki işlemle kül suyunu elde ederiz.

Öncelikle yakılan odunlar doğal olmalıdır. Doğallıktan kastım kimyasal madde içermemelidir.  En verimli kül suyu elde edilen ağaçlar meşe, zeytin ağaçlarıdır. 

İlk olarak kaynatılmadan yapılan yöntemle başlayalım.

Metal olmayan plastik bir kovanın 1/4'üne kadar büyük köz parçaları olmayan, elenmiş kül dolduruyoruz. 

Daha sonra kaynak  ya da yağmur suyunu kovanın geri kalanına ilave ediyoruz.

Aciliyeti varsa ertesi gün yüzeydeki yağlı tabakalı sıvıyı alabilir, daha sonra tekrar karıştırıp birkaç gün sonra tekrar alırsınız.

Benim bitkiler için kül suyu elde etmek için uyguladığım Doğal Düşün TV youtube kanalından öğrendiğim yöntemde ise 3-5 gün bekledikten sonra 1 lt yüzeyden alıp, 1 lt su ilave ediyorum. Bu şekilde üç defa kül suyu alıyorum. En son kalan kül suyunu doğrudan depoluyorum.

Bitkiler dışında kullanılacakları süzerek şişeleyebilirsiniz. 

Kaynatılarak yapılan yöntemde soğuduktan sonra, küller dibe çöktükten sonra günlerce beklemeden doğrudan kül suyunuz hazır olur.

Bitkiler için yapılacak kül suyunda kurutulmuş meyve kabuklarını da kullanabilirsiniz. Hatta onların  içerdiği potasyum hidroksit miktarı ağaçlara göre biraz fazla olabiliyor.

Kül Suyu Bitkiler İçin Neden Önemlidir?

Odun külünün içinde potasyum hidroksit bulunmaktadır. Potasyum, bitkilerde kök gelişimini ve büyümesini olumlu şekilde etkileyerek bitkileri güçlendirir, yatmasını önler, soğukla mücadeleyi artırır, erkencilik sağlar, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmaya yardımcı olur. 

Odun külü yüksek alkali özelliği olduğundan külü doğrudan toprağa koymak toprağın kimyasal, fiziksel, biyolojik, ph dengesinin bozulmasına yol açabilir. Bunun yerine kül suyu elde ederek potasyumu bitkilerimize daha güvenilir şekilde verebiliriz. 

Kül suyu bitkinin zararlılara karşı direnmesini sağlar. 

Son dönemde bitkilere sağladığı faydalardan dolayı kül suyu gübresi olarak çok fazla paylaşım yapan organik üretim yapan çiftçiler bulunmaktadır.

Kül Suyu Bitkilere Nasıl Verilir?

Kül suyu hazırlamayı anlatmıştım. İlk üç litre elde ettiğimiz daha etkili olduğu için onları 1 lt kül suyuna 9 lt su karıştırarak bitkilere verebiliriz. 

En son kovada kalan kül suyunu ise yarı yarıya su ile seyrelterek sebze,ağaçlarımıza verebiliriz. Alttaki görselde en son kalan suyu görüyorsunuz.

Damla sulama sisteminde de kül suyu kullanılabilir.

Evdeki çiçeklerinize ya da bahçenizdeki sebzelere sprey olarak yapraktan kül suyu spreyi yapabilirsiniz. 
 

Kül Suyunun Faydaları Nelerdir? Kül Suyu Nerelerde Kullanılır?


- Saç bakımında kıvırcık saçı gevşetmek, düzleştirmek için kullanılır. Saçı temizler ve saça parlaklık verir ancak yüksek PH oranından dolayı saç derisini tahriş edebilir.

Egzema, sedef hastalığında da kullananlar olmuş ama yine de dermatolog onayı almanızda fayda var.

- Yüksek yağ çözme özelliği, suda çözünebilir ve çevre ve sağlık dostu olmasından dolayı fırın temizleyiciler, lavabo açıcıların üretiminde kullanılır. Granit,mermer tezgahları temizlerken parlaklığına zarar vermez, parlatır.

- Sabun yapımında kostik yerine kullanılır. Şampuan yapımında da kullanılır.

- Çamaşırları beyazlatır. Yıkanan bulaşıklar parlar.

- Kül suyunun endüstriyel kullanım alanları: kimyasal maddelerin üretimi, temizlik maddelerinin bileşeni olarak, kağıt üretiminde, kumaş, patlayıcı yapımında, boya üretimi, gübre üretiminde ve elektrolit olarak alkalin piller

- Üzüm kurusu hazırlarken üzüm kül suyuna batırılır. Hem rengi iyileşir hem de bozulmadan daha uzun süre saklanır.

- Hamur işlerinde kabartma için karbonat ve kabartma tozu yerine kullanılabilir.

- Yüksek alkali özelliğinin olmasından dolayı sabun yapımında kullanılır.

- Kül suyunun ilginç bir kullanım alanından bahsedeceğim. Bazı ülkelerde yolda ezilen hayvanların kaldırılmasından sorumlu olan şirketler, topladıkları hayvan karkaslarını mühürlü bir odada  kül suyu karışımına atıp, ısıtarak saatler içinde çözündürüp, dokuların sindirilmesiyle kahve gibi bir sıvıya dönüşmesini ve kemiklerin kırılgan hale gelmesini sağlıyor. Tarihte insanlardan sabun yapan manyakların kullandığı yöntem de budur.

- Mantarları sınıflandırırken 3–10% potasyum hidroksit çözeltileri bazı mantarlarda renk değişimine neden olduğundan bu yöntemle mantar belirlenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder