ad

se

10 Temmuz 2014 Perşembe

Ak Parti'den Yaşam Odası'na Ret Geldi


[1] ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "Torba Kanun Tasarı"nın görüşmeleri sürüyor. 

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden kazası sonrası gündeme gelen yaşam odalarının zorunlu hale getirilmesi konusu görüşmelere de taşındı. CHP'li vekiller, torba yasa görüşmeleri sırasında, madenlerde yaşam odasının zorunlu hale getirilmesinin de yasaya dahil edilmesi için önerge verdi. CHP'nin önergesi, AK Parti tarafında kabul görmedi.

"Spesifik düzenlemelerin yasayla yapılması doğru değil"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, muhalefetin, maden ocaklarında yaşam odaları yapılmasıyla ilgili önergesi üzerine, böyle spesifik düzenlemelerin yasayla yapılmasının doğru olmayacağını belirtti. 

Çelik, maden ocaklarından kısa sürede tahliyeleri sağlayacak bir düzenlemenin, "Torba Yasa Tasarısı" Genel Kurul'dan çıkmadan yönetmeliğe konulacağının sözünü verdiğini kaydetti. 

Faruk Çelik, gerek Soma'da gerekse Suriye'deki olaylardan dolayı Güneydoğu'da bazı ilçelerde sorunlar bulunduğunu belirterek, buna ilişkin borçların ertelenmesi ve faizsiz kredi konusunda çalışma olduğunu bildirdi.

[2]YAŞAM ODASI 530 BİN TL
Türkiye'deki yasal mevzuat, madenlerde yaşam odası kurulmasını zorunlu kılmıyor.
Oysa Avrupa Birliği mevzuatında, madenlerde yaşam odası kurulmasına ilişkin yasal zorunluluk var.
Türkiye, yine yaşam odasını zorunlu kılan Uluslarası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ilgili sözleşmesini de 19 yıldır imzalamıyor.
Türkiye'de, yasal olarak zorunlu olmadığı için pekçok madende bulunmayan yaşam odaları yaklaşık 40 kişi kapasiteli. Bu odaların kurulmasının yaklaşık fiyatı ise 250 bin ABD Doları (530 bin TL)
Kaynak:
[1] http://www.dunya.com/yasam-odasi-yasaya-girmedi-233124h.htm
[2] http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26781555.asp 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder