ad

se

1 Aralık 2014 Pazartesi

IPS Ekran Nedir? IPS Avantajları Nelerdir?

IPS Ekran Nedir?

IPS (In-Plane Switching) Ekran; ekran panelidir. Bu panel sayesinde her açıdan ekranınıza bakıp, renk kaybı yaşamadan izleme deneyimine sahip olabilirsiniz. IPS Ekran’lar diğer ekranlarda olan; “Tam karşıdan bakma gereği, yansıma kayıpları, açıya göre renk değişimi” kayıplarını sıfıra indirir. 
                                                                                    @answerim.com
Diğer ekranlara göre oturma ve bakma açınızı ayarlamanız gerekir. Baktığınız açıya göre görüntü kalitesi, renk canlılığı değişir. IPS Ekran’da ise nerede oturduğunuz, hangi açıdan ekrana baktığınızın önemi olmadığından her açıdan aynı görüntüyü alarak aynı renk canlılığı deneyimini yaşayabilirsiniz.  IPS Ekran’lar diğer monitörlerde olan 6 bit renk derinliğini 8 bit olarak sunmaktadır. Diğer ekranlarda güneş yansıması karşısında neredeyse ekran görünmez hale gelirken, IPS Ekran’lar da bu yansıma en aza indirgenmiştir. Ayrıca IPS Ekran’lar diğer ekranlara göre enerji tasarrufu ile bütçemizede katkı sağlamaktadır.
Monitörünüzün IPS Ekran olduğunu nasıl anlarsınız?
Evinizde ki monitörün IPS Ekran olup olmadığını anlamak için ekrana alt-üst-sağ-sol ve çapraz açılardan bakarak ekranda görüntü ve renk kaybı olup-olmadığını kontrol edin. Eğer her açıdan bakmanıza rağmen aynı izleme deneyimini alabiliyorsanız ekranınız IPS Ekran’dır.
Kısacası; IPS Ekran diğer monitörde olan tüm görüntü bozukluklarını gidererek bize net bir görüntü deneyimi sunar. Ayrıca ekranımıza göre oturmayı ya da oturduğumuz yöne doğru ekran çevirme derdine son vererek ekranı gördüğümüz her yerden ve açıdan aynı canlılıkta, renk kaybı olmadan izleyebilmemizi sağlamaktadır.[1]

Sıradan ekran panelleri, yani dizüstü ve masaüstü bilgisayarla yer alan ekran panelleri ekrana dik bir konumdan bakarken size güzel görüntüler sunar. Ancak ekrana bakış açınızı arttırırsanız görüntüde bozulmalarla, renk kaymalarıyla karşılaşırsınız. IPS ekran teknolojisinde böyle bir bozulma veya kayıp neredeyse sıfırdır. Çünkü IPS ekranlar 178 derece görüş açısında dahi dik baktığınızdaki görüntünün aynısını verir. Böyle bir ekrana dokunmatik panel eklediğiniz zaman ise bir tablet bilgisayar için en ideal ekran çözümü olarak karşımıza çıkar.[2]

IPS Ekranın Avantajları Nelerdir ?

  • 1. Renk kaybı yaşamazsınız.
  • 2. Baktığınız açıya göre görüntü kalitesi, renk canlılığı değişir.
  • 3. Her açıdan aynı görüntüyü alarak aynı renk canlılığı görebilirsiniz.
  • 4. 8 bit renk derinliğine sahiptir.
  • 5. Güneş yansıması durumunda  görüntü kaybı en aza indirgenmiştir.
  • 6. Diğer ekranlardan daha fazla enerji tasarrufu sağlar.
  • 7. Görüntüleme açısı 180o dereceye kadar çıkabilmektedir.
  • 8. Ekrana parmağınızla dokunduğunuzda ekranda dalgalanma olmaz. [3]
Kaynak: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder