ad

se

28 Ekim 2014 Salı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taklit ve Tağşiş Yapan Firmaları Açıkladı

AA
Güncelleme: 16:15 TSİ 28 Ekim. 2014 Salı
 
Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın internet sitesinde açıklandı.


Buna göre, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 59 parti ürün için (et ürünü, süt ürünü, bal, fıstık ezmesi, bulgur, baharat, zeytinyağı) ilgili firmalara 13 bin 304 lira idari para cezası uygulanmasına ve ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi.

                                                                     @introfood.com

Sağlığı tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlerle ilgili laboratuvar analizleri neticesinde ilaç etken maddesi içerdiği tespit edilen 11 parti ürün için ise (takviye edici gıda, kahve ve enerji içeceği) masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılmasına ve ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi.

Söz konusu ürünleri üreten ve piyasaya arz edenler hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Türkiye'de gıda güvenliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, tüketici sağlığının korunması, sektörde haksız rekabetin ve kar hırsının engellenmesi amacıyla mevzuatta ve resmi kontrol uygulamalarında yeni uygulamalar hayata geçirildi.

Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminin kurulması, 174 Alo Gıda Hattı'nın açılması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi gibi çalışmalar sonucunda 2002'de 39 bin denetim yapılırken, Ekim 2014 itibarıyla yaklaşık 475 bin denetim gerçekleştirildi.

Denetimler sonucunda bu yılın 10 ayında 155 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığı, 40 parti üründe ise ilaç etken maddesi eklendiği tespit edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder