ad

se

2 Temmuz 2013 Salı

Ezici Toplayacak Atık Yağ Bulamıyor


Türkiye'de yılda 1.5 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor, bu yağların yaklaşık 350 bin tonu da atık yağ olarak çıkıyor. 2006'da toplanan yağ 1.680 ton. Ezici A.Ş.'nin sahibi Mustafa Ezici, toplananların çoğunun yine gıdaya gittiğini savunuyor.


Tüketim çılgınlığı yaşadığımız günümüzde, tüketilen gıda, kağıt, plastik, cam, pil gibi maddelerin geri kazanılıp tekrar kullanıma sunulması, milyarlarca dolarlık tasarruf anlamına geliyor. Küresel iklim değişikliği tehdidi karşısında da en pratik çözümlerden biri geri dönüşüm.
Kullanılmış yemeklik yağ da rafine edilip biyodizel yapılabiliyor, bu sayede de çevreye verdiği zarar minimuma indiriliyor. Çünkü bir litre atık yağ, bir milyon litre suyu kirletiyor ve evsel atık su kirliliğinin de yüzde 25 oranında sebebi. Ayrıca lavabolara dökülen atık yağlar bir süre sonra donuyor ve boruların tıkanmasına sebep oluyor, bu da ayrıca masraf ve ek enerji harcanması anlamına geliyor.

19 Nisan 2006 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği" gereği bitkisel atık yağları artık sadece biyodizel üretiminde kullanılacak. Kullanılmış bitkisel atık yağların en fazla oluştuğu yerler; hazır yemek tesisleri (fast food'lar), lokantalar, hazır yemek sanayi, restoranlar, kafeler, oteller, aş evleri, balık kızartma yerleri, hastaneler, fabrikalar ve askeri birliklerin mutfakları. Ayrıca 2008 yılından itibaren yönetmeliğin kapsama alanı genişletilerek bitkisel atık yağlar hanelerden toplanmaya başlanacak.

Ezici bayilik veriyor 

Çevre ve Orman Bakanlığı, atık yağ toplama işini üç firmaya vermiş. Bu firmalardan biri olan Ezici Yağ Sanayi, aslında 1850 yılından beri zeytinyağı üretimi yapan köklü bir aile şirketi. Ezici Yağ Sanayi Biodizel ve Enerji Üretimi Pazarlama Laboratuvar Hizmetleri A.Ş., 2001 yılından bu yana biyodizel üretimi işiyle ilgileniyor. Ezici'nin biyodizel işleme tesisi, GebzeDilovası mevkiinde 7 dönüm üzerinde yer alıyor. 6 milyon avro yatırımla kurulan 100 bin ton/yıl kapasiteli tesiste, bitkisel ve atık yağlardan TSEN 14214 standartlarına uygun biyodizel üretimi yapılıyor. Ezici, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Atık Yağ Toplama Lisansı alıp kızartma yağını biyodizele çeviren ilk firma. Ezici, Türkiye genelinde bitkisel atık yağ toplama zinciri oluşturup girişimcilere bayilikler vermeye de başladı.

"Para karşılığı satıyorlar" 

Ezici, 2004 yılından bu yana atık yağları topluyor. Bir yıl öncesine kadar bu yağları yem sanayi ve sabun üretimine veriyorlardı. Ancak atık yağlar, kanserojen etkileri sebebiyle yem sanayi ve sabun üretiminde yasaklandı. Yağların kızartmada üst üste kullanıldığı zaman da kanserojen etkisi yarattığını söyleyen Ezici Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, şu anda Türkiye'de atık yağların toplanıp hem insan hem de hayvan gıdası için kullanıldığını iddia ediyor. Ezici, "Bu şekilde kaçak toplayan çok var. Aşçılar para karşılığı satıyorlar. Biz ücretsiz aldığımız için bize vermek istemiyorlar. Bizimle sözleşme yapanlar bile lavabolardan döküyorlar atık yağları. Evlerde herkes yağları lavabolardan döküyor. Bu da yeraltındaki boruların tıkanmasına, daralmasına ve çürümesine sebep oluyor, bir araştırmaya göre bunun Türkiye'ye 5 milyar dolar zararı var. Bu yağları kış aylarında döktüğünüz zaman donuyor, donunca da taşlaşma oluyor" diyor.

Resmi rakamlara göre, Türkiye'nin yıllık ortalama bitkisel yağ kullanım hacmi 1.5 milyon ton. Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre, yılda yaklaşık 350 bin ton bitkisel atık yağ toplanması gerekiyor. 2005'te Türkiye'de 1.300 ton, 2006'da da 1.680 ton bitkisel atık yağ toplandı. Ezici de, İstanbul, Ankara, Antalya, Eskişehir, Bursa gibi illerde yaklaşık 1.500 yerden kullanılmış yağ topluyor. Aylık topladıkları rakamın 100 ton olduğunu ifade eden Ezici, "350 bin ton atık yağ var deniyor ama ortada yağ yok, niye, çünkü dökülüyor. 210 derece ısıda olan yağı ne yapıyor aşçılar, bizim verdiğimiz bidonlara 70-80 derece ısıya düşürüp öyle boşaltması gerekiyor ama lavabodan döküyorlar, onlara daha kolay geliyor böylesi. Ama çevreye, doğaya, insana vermiş oldukları zararın farkında değiller" şeklinde konuşuyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder