ad

se

24 Ağustos 2012 Cuma

Dikkat Bu Sektörde İş Çok Eleman Yok!


Birçok meslek sahibi iş bulamazken, sağlık sektörü eleman sıkıntısı yaşıyor. Sektöre yönelik iş ilanları son 6 ayda 2 katına çıkarken, aranan sağlık elemanı sayısı 4 bin 500’ün üzerinde. Sektörde ücretler de son 2 yılda yüzde 100’e varan oranda arttı.

Son yıllarda yeni yatırımlarla sürekli büyüyen sağlık sektöründe eleman arayanlardaki artış dikkati çekiyor. Sağlık sektöründe iş ilanları son 6 aylık sürede 2 katına çıktı. Yenibiris.com verilerine göre, sağlık sektöründe çalışacak 4 bin 500 eleman aranıyor. Başta hemşireler olmak üzere nitelikli eleman açığı yıllardır devam eden sağlık sektörü, TÜİK verilerine göre de işsizliğin en az olduğu sektörler arasında yer alıyor. TÜİK verilerine göre, sektörle ilgili eğitim görmüş kişilerin yaklaşık yüzde 4’ü işsiz. Rakip kuruluşlara veya kamuya geçiş yapmak isteyen nitelikli çalışanlar, çalışan devir oranını artıran faktörler arasında. Devlet kurumlarının daha az iş yükü ve iş garantisi sunması ise çalışanlar için cezbedici bir unsur.

Sektörde 700 bin kişi çalışıyor

Sistem değişikliği yaşayan sektörde yaklaşık 700 bin kişi çalışıyor. Sağlık turizmi, yeni yatırımlar, kurumların Anadolu’daki büyüme politikaları istihdamı artırıyor. Yenibiris.com’da sektörle ilgili ilanlarla 4 bin 500 kişi aranıyor. İş ilanları 2012’nin ilk 6 ayında, geçtiğimiz yılın son 6 aya göre yüzde 117 oranında arttı. En çok arananlar ise hemşireler ve hasta danışmanları. İş arayanların da sektöre ilgisi büyük oranda yükseldi. Bu yılın ilk 6 ayındaki başvurular, yine bir önceki 6 aylık dönemle kıyaslandığında yüzde 133 oranında arttı. Başvurularda en çok ilgi hasta danışmanı ve muhasebe elemanı pozisyonlarına oldu. En çok ilan yayınlanan iller ise İstanbul, Ankara ve Antalya.

Sağlık sektöründe işe alım ve yerleştirme yapan HRH Kurumsal Gelişim Çözümleri Genel Müdürü Zeynep Doğan, sektörün bu yıl yaklaşık olarak yüzde 7-8 oranında büyüyeceğini ve 20 bin kişiye daha istihdam sağlayacağını söylüyor. Özel hastanelerin eleman bulmakta zorlandığına dikkati çeken Doğan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Çalışanları işte tutmak ve kuruma çekebilmek için ücret skalalarında son 2 yılda yüzde 100’lere varan artışlar oldu. Çalışanlar da ücret ve yan hakları daha yüksek olan kurumlara kolayca geçebiliyor. Özel hastanelerin, sağlık çalışanı bulmakta zorlanmalarının bir diğer nedeni kamudaki kadro açığı. Sağlık çalışanları, iş yükü daha az olduğu ve güvencesi olduğu için kamu hastanelerini tercih ediyor. ”

Görev tanımları değişiyor

Sağlıktaki hareketliliği birleşmelere, yeni yatırımlara ve kurumların organizasyonlarını yenilemesine bağlayan Akkariyer Genel Müdürü Uzman Dr. Aslı Akkor, sektördeki değişiklikleri şöyle özetliyor:

“Hizmet veren sağlık kurumları çerçevesinde yaşanan farklılaşma yeni iş ve işletme çözümlerini de beraberinde getiriyor. Özellikle bazı pozisyonlara yönelik yeni iş tanımları oluşuyor ve organizasyon bazında yeni iş alanları yaratılıyor. Ortaya yeni pozisyonlar, yeni unvanlar çıkıyor. Özellikle orta kademe sağlık yöneticisi pozisyonları gereksiniminde artış var.”

En çok aranan elemanlar

- Hemşire
- Hasta Danışmanı
- Acil Tıp Teknisyeni
- Ameliyathane Hemşiresi
- Anestezi Teknisyeni

Parlayan yeni alanlar

- Sağlık İşletmeciliği
- Uluslararası Paz.Yöneticiliği
- Satış Temsilcisi
- Yurtdışı İdari Pozisyonları
- Proje Yöneticiliği
- Medikal Muhasebe
- Tıbbi Sekreterlik
- Destek Hizmetleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder