Kurban Bayramı'na günler kala vatandaşları kurbanlık alma telaşı sardı. Uzmanlar ise kurban pazarlarında hem hayvan satıcılarını hem de vatandaşları uyardı.
Kalpazanların bonkör davrandığına dikkat çeken emniyet yetkilileri, "Kullanımdaki paralar kadar yıpranmamış olduğu için yeni olan parayı vatandaşlarımız dikkatle incelesin." uyarısında bulunuyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi yetkilileri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi sahte para konusunda hem vatandaşları hem de kurban satıcılarını uyardı. Vatandaşların kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeleri için, aldıkları paraların hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerektiğine vurgu yapan emniyet yetkilileri şu tavsiyelerde bulundu: "Sahte para güzel bir şekilde muhafaza edilmeli ve sadece gelecek görevlilere teslim etmeli.
Sanık durumuna düşme korkusuyla ya da neme-lazım düşüncesiyle pasif kalmamalı, olayı sineye çekmemeli. Gerçek parada kabartma baskı, filigran, emniyet şeridi, bütünleşik görüntü, hologram, optik değişken bant, renk değiştiren mürekkep var. Sahte bir parayla karşılaşıldığında sahte parayı aldığınız kişiye kesinlikle iade etmemeli. Şahsın eşkaline ilişkin bilgileri, mümkünse kimlik bilgilerini ve hatta varsa otosunun plakasını ve diğer özelliklerini tespit etmeli. Şahsı mümkün mertebe oyalamalı. Bu arada en kısa sürede '155 Polis İmdat' veya en yakın polis birimini olaydan haberdar etmeli."
KALPAZANLARIN TUZAĞINA DÜŞMEYİN
Emniyet yetkilileri, günümüzde önemli bir değişim aracı olan paranın sahteciliğine karşı yeterli düzeyle korunamaması, sosyal ve ticari hayatta ciddi güvensizliklerin yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'de Türk parasının yanı sıra, Amerikan Doları ve Euro başta olmak üzere yabancı para birimlerinin de değişim ve tasarruf aracı olarak kullanılmasının para sahtecililiği ile mücadele alanını daha da genişlettiğini belirten yetkililer, "Para sahteciliği ile etkin polisiye mücadelenin yanında, halkımızın da sahte para ile gerçek parayı birbirinden ayıracak yeterli bilgiye sahip olması; gerek Türk parasının gerekse yabancı paraların güvenlik unsurlarını yerli ve yabancı paraları iyi tanımaları gerekmektedir. Kullanımdaki paralar kadar yıpranmamış olduğu için yeni olan parayı vatandaşlarımız dikkatle incelesin. Vatandaşlarımızın ve kurban satıcılarının kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu durumuna düşmemeleri için, banknotları tanımaları ve aldıkları paraların hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir.
Dünyada sahteciliğe karşı korunmak için paralar son derece gelişmiş emniyet unsurlarıyla basılmaktadır. Gerçek banknotlar dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünür. Dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünüm yanında, elle kontrolle sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmak mümkündür. Paranın gerçek olup olmadığının anlaşılması için halkımız tarafından kolaylıkla yapılabilecek kontrol yöntemleri bulunmaktadır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder