ad

se

11 Aralık 2020 Cuma

Bireysel Tasarruf Yöntemleri 2: Mutfak Devam

Mutfakta Tasarruf Etmenin Yolları

Mutfak ile birkaç tasarruf sağlayacak öneri ile devam ediyoruz.

Düdüklü tencere kullanın: Düdüklü tencere buharın dışarı çıkmasını engeller. Yemeklerinizi daha yüksek ısıda daha kısa sürede, daha az enerji harcayarak yemek pişirebilirsiniz. Besinlerin mineral ve vitaminlerini kaybetmesini de önlemiş olursunuz

                                                    @inndustry.blogspot.com

Kendi et suyunuzu yapın: Kemik suyu faydalı bir besindir. Kurbanda ya da kemikli et pişirdiğinizde suyunu çöpe atmak yerine düdüklüde patates,soğan ile kemikleri pişirin suyunu kemiklerden kurtulmak için süzün ufak kaplara koyup,dondurun. İhtiyacınız olduğunda çorba,pilav gibi ithal lezzetsiz hububatlara bile lezzet verirsiniz. Aşırı tuzlu tablet et sularından az da olsa kurtulun.

Yumurta akı  ya da sarısını dondurun: Denediğiniz tariflerde bunlardan biri gerektiğinde birini atacağınıza dondurun.

Artan çayları, yumurta haşlama suyunu şişeleyin: Bitkilerinizde artan dem, ya da içemediğiniz çayları ve yumurta haşladığınız suları kullanın farkı göreceksiniz. Yumurta kabuklarını da ezip bitkilerinizin toprağına karıştırabilirsiniz.
@plantmaid

Makarna suyunu çorbalarda kullanın: Tiamin, niasin,riboflavin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebildiğinden bu kaynağı boşa harcamış olabiliyorsunuz. Bu sudan lezzetli çorbalar yapabilirsiniz.

Sebzeleri doğru saklayın:Ciddi para harcadığınız yiyecekleri çürütmeden muhafaza etmeniz gerekir. Marul,kırmızı lahana,maydonoz gibi yeşillikleri peçetelere sarın poşetin ağzını sıkıca kapatın daha uzun süre saklamış olursunuz. Ham meyvelerin içine birkaç elma atın olgunlaşmasını sağlar.

Garnitürünüzü kendiniz hazırlayın: Patates,havuç,bezelye gibi sebzeleri pişirerek ufak buzdolabı poşetlerine evdeki kişi ve yemek pişirme miktarınıza göre paketleyip,hazır kullanmak yerine kendi ürününüzle yemekler hazırlayabilirsiniz.

Pazarlara gidin: Hala uygun fiyatlı semt pazarları kaldıysa yakınınızda akşam üstü avantajlı alışveriş yapabilirsiniz. 

Manuel el aletleri kullanın: Elektrikli rondo yerine ipli ya da çevirmeli el rondosu kullanın. Böylece elektrik faturasını azaltma konusunda  bir adım daha atmış olursunuz.

Buzdolabı kullanımında dikkat edilecekler: Aşırı buz olduğunda hemen temizleyin, suyu süzüp ütünün içinde kullanın. 
Buzluğu dolu tutmanız soğuk havanın korunmasına kompresörün daha az çalışmasını sağlayacaktır. Bunu sağlamak için fazla aldığınız ekmekleri, buz torbaları,su şişeleri,vb şeyler yerleştirebilirsiniz.  
Sıcak durumda olan yiyecek ve içecekleri hemen yerleştirmeyin. Bunu yapmanız kompresörün soğutmak için daha fazla çalışmasına yani daha çok elektrik harcamanıza sebep olacaktır. 
Sürekli kapağı açıp,kapamayın. Benim gibi dolap açıp bakma takıntınız varsa bu imkansızdır :) Buzdolabının arkasındaki tozları da ara sıra temizleyin. Dolabınızı güneş gören yere, kalorifere yakın yerleştirmeyin.
Buzdolabını doğru ısıda çalıştırın. Fazla soğutmanız hem yiyeceklere zarar verecektir hem de daha fazla enerji tüketimine neden olacaktır.

Kendi reçel, turşu, zeytininizi yapın : Mevsiminde aldığınız meyvelerden ufak kavanozlara paylaştırarak reçellerinizi yapın. Turşu kur ya da tariflerden turşunuzu kurun. Zeytin de aynı şekilde pazarlarda da satılmaya başlandı ilgi gördükçe kendi zeytininizi hazırlayın. Çok fazla tarif bulabilir, aklınıza yatanı deneyebilirsiniz.

Aspiratörü,fritözün filtrelerini yenileyin: Bu tür aletlerin temizliğini ve filtre değişimlerini yapmanız daha verimli  çalışmalarınıve uzun ömürlü olmalarını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder