ad

se

15 Mayıs 2019 Çarşamba

Yurt Dışı Alışverişlerinde Uygulanan Gümrük Vergisi Muafiyeti Sonlandırıldı

Yurt dışı e-ticaret alışverişlerinde belirlenmiş üst limiti aşmazsanız bir gümrük vergisi ödemeniz gerekmiyordu.

2016 Aralık ayı 75 eurodan 30 euroya düşen  yurt dışı e-ticaret alışverişlerinde uygulanan vergi muafiyeti, geçen yılın Ocak ayında 30 eurodan 22 euroya kadar indirilmişti. Şimdi ise tamamen kaldırıldı. Alışverişiniz 1 euro bile olsa vergisini ödeyeceksiniz.

Aliexpress,gearbest,banggood,dealextreme gibi e-ticaret sitelerinin satışları olumsuz olarak etkilenecek.

15 gün sonra vergi muafiyeti kaldırılıcak

Eğer alışverişinizi AB üyesi bir ülkeden  yaparsanız % 18 vergi ödeyeceksiniz.
Eğer alışverişinizi AB üyesi olmayan bir ülkeden yaparsanız % 20 vergi ödeyeceksiniz.

Bu durumda denetimin de sıkı şekilde gelmesi gerekir. Fırsatçılar toptan çok ucuza aldıkları ürünleri nasılsa satarım, serbest piyasa, işine gelmezse alma diyerek fiş,fatura bile vermeden fahiş fiyatlara satıyorlar.Fiş,fatura isteme alışkanlığı vergi iade olayının kaldırılmasıyla kapandı.

İnsanların yurtdışına yönelmesinin nedeni de araştırılmalıdır. En basitinden yıllar önce aldığı kalitesiz bataryaları bir enayi bulana kadar satan esnafa mukafat oldu. Orjinali yok bataryanın mecbur bu insanlardan alıyorsun. Zaten performansı kötü olan batarya iki ayda şişti çöp oldu. Şimdi daha da pahalı fiyatlara kayıt dışı satışı Türkiye'nin B2C e-ticaret sitelerinde yapacaklar.



"Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2018’de  26 milyonu Çin'den olmak üzere 60 milyon adet ticari ürün girişinin olduğunu ve bunların değerinin 3 milyar avroyu (yaklaşık 20 milyarı TL) bulduğunu açıkladı.  'Bireysel İthalat' olarak tabir edilen online yurt dışı alışveriş sisteminin hem perakende sektörünü tehdit ettiğine hem de vergi kaybı ve cari açık olarak ekonomiyi etkilediğine dikkat çekti." 

"Posta ya da hızlı kargo yoluyla Türkiye'ye gelen değeri 22 avroyu aşmayan eşya için uygulanan genel gümrük muafiyeti kaldırılmıştır. Muafiyet, sadece toplam değeri 150 avroyu geçmeyen kitaplara uygulanacaktır. 22 avroluk muafiyet kaldırıldığı için kıymeti bin 500 avroyu geçmemek şartıyla posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın değeri üzerinden; AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda yüzde 18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda yüzde 20, kitap veya benzeri basılı yayın için yüzde sıfır, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (IV) sayılı listede yer alan (kozmetik ürünleri, kürkler ve kürkten giyim eşyası, manikür ve pedikür takım ve aletleri, klimalar, ısıtıcılar, beyaz eşyalar, mikrofon, hoparlör, kulaklık, amplifikatörler, ses kayıt ve çalma cihazları, televizyon, projektör, kamera, ses ve görüntü cihazları, kristal avizeler ve benzeri) eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecektir. Diğer taraftan, kitaplar için daha önceden uygulanan yüzde 8’lik maktu vergi kaldırılmıştır. Eskiden yolcu beraberinde 2 takvim yılında bir adet getirilebilen cep telefonu, yeni uygulamayla 3 takvim yılında bir adet getirilebilecektir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder