ad

se

30 Mayıs 2014 Cuma

Sözde ERP'si var ama Herşey Excel'den

Birçok şirket yerli ya da yabancı bir ERP programına sahip olmasına rağmen; raporların çoğunu direkt olarak ERP'den oluşturmuyorlar. Hem para verip hem de mesai harcanmış ama nedense insanımızda inanılmaz bir Excel sevgisi var. Ben farklıyım galiba :) Nedense bazen bir ben mi nefret ediyorum bu programdan diye düşünmüyor değilim. Bunun yerine ERP'den temel bilgileri çekip,istedikleri ve istenen raporları  bazen saatlere varan süre harcayıp mutlu sona ulaşıyorlar. Bu durum ne yazık ki irili,ufaklı her tip şirket için geçerlidir. Onun için topu KOBİ'lere atıp makale yazan tipler gibi yazamayacağım.

Bunu yaptıktan sonra çalışanlar yöneticilerine bu raporları sunarken yöneticinin sadece ihtiyacı olan kısmı özet şeklinde göndermeleri gerekirken diğer sayfalarda dönen işlemlerin olduğu bilgileri de gönderince detaycı olursa,bolca soru sorarsa yönetici olacağını sanan kişiler sanki hazine bulmuş, bugün de bana malzeme çıktı diyerek mutluluktan havalara uçar.İlk sayfadaki yer işini görmesine rağmen açar diğer sayfaları, her sütunu sormaya başlar. O kadar formül bağlanmış tutturur şuranın ismini şöyle yapsak, burayı farklı şekilde yapamaz mıyız? Yarım saat SQL gibi sorar da sorar. Sesini de yükseltir bakın nasıl da bilgiliyim :) Bakın da feyz alın. Sonra giderler gariban işçinin standart süresini,elini,kolunu kullanmasını, performansını, hesaplarlar. Bence şirket sahipleri yönetim kısmının da iş etüdü,değer akış haritalaması yapıp sonucunda ne kadar değersiz ve gereksiz kişi ve işlemlerin olduğunu görecektir :) 

Şu ERP uyarlama süreci öncesi ihtiyaçlarınızı düzgünce çıkarmanız yani ne istediğinizi bilmeniz hem uyarlayan şirkete hem de size kolaylık sağlar. Zaten  geçiş süreci yorucu ve sinir bozucudur. Bir de başta danışmanların eline bırakılmış,sizin aktif olmadığınız bir sistem izleniyorsa bu işin sözde bitmesine neden olur. Yani sonrasında düzen oturtmak için tekrar günlerce boşa çalışmanıza neden olacaktır. Bu mesaileri başta harcamazsanız da ERP'yi çoğu şirket gibi sadece fatura kesen muhasebe paketi olarak kullanırsınız. Misafir odasındaki üstü dantelli televizyon gibi de diyebiliriz. Bizden tüm raporlarını ilk hafta bize sunup bunlara benzer raporları istiyorum diyen müşterilerimiz vardı. Bir de bizim sorduğumuz şöyle rapor ister misin dediklerimiz. İkinci türdeki müşteriden habire telefon alır, uyarlamasından bir türlü kurtulamazdık.  



GIGO (Garbage In Garbage Out)

ERP şirketleri de referans ve başarı hikayesi kısmında destanlar yazar. Hakikaten hikaye yalan söylemiyorlar :) ERP'si var MRP excelden, ERP'si var sipariş karşılama raporu excelden,sözde anlık depo raporu alacaklar o da excelden. Sonra iş yaptıkları firmalar sorarlar şu ERP nasıl ? Yok ya iyi değil şunu yapamıyor,bunu yapamıyor,çok bilgi istiyor. Ondan önce senin şirketin nasıl ??? ERP'ye ne kadar kaliteli veri verdiysen sonucunda ona göre sonuç alacaksın.  Başlıktaki gibi sistemine çöp verirsen çıktısı da çöp olur.

Eren Ünal
Endüstri Mühendisi


29 Mayıs 2014 Perşembe

SAP 12.1 Petabaytlık Veri Deposuyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.


Kaliforniya’da kurulan SAP veri ambarı, 12,1 petabaytlık boyutuyla dünyanın en büyük veri deposu olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.
SAP, liderliğini pekiştiren yeni bir rekora imza attı. SAP’nin; HP, Intel, BMMSoft, NetApp ve Red Hat’in de aralarında bulunduğu iş ortaklarıyla birlikte hayata geçirdiği veri ambarı, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.
Dünyanın ilk gerçek zamanlı bellek içi platformu olan SAP HANA üzerinde hayata geçirilen ve SAP IQ yazılımıyla işletilen dünyanın en büyük veri ambarı, 12,1 petabayt (12.100 terabayt) boyutuyla rekoru elde etti. Guinness Dünya Rekorları tarafından bağımsız bir şekilde denetlenen 12,1 petabaytlık veri ambarının başarısı, Kaliforniya’nın Palo Alto şehrinde gerçekleştirilen basın toplantısıyla duyuruldu.
                                          @cloudcomputing-news
SAP’nin 12,1 petabaytlık veri ambarının geliştirilmesi ve testleri Kaliforniya’nın Santa Clara kentindeki SAP/Intel Petescale laboratuvarında tamamlandı. Denetlemeleri bağımsız InfoSizing kuruluşu gerçekleştirdi. Guinness Dünya Rekorları arasına giren 12,1 petabaytlık veri ambarı, SAP’nin veri alanındaki ikinci rekoru oldu. SAP, daha önce saatte 34,3 terabaytlık veriyi yükleme ve endekslemeyi başararak veri işleme hızı konusunda dünya rekorunun sahibi olmuştu. 12,1 petabayt, 12 bin 100 terabayt ediyor. 1 petabaytlık veri 223 bin DVD’ye eşdeğer. 1 petabaytlık MP3 arşiviyse çalması toplam 2000 yıl süren bir şarkı listesine karşılık geliyor.
SAP HANA’da yenilikler dünya lansmanında tanıtıldı
Guinness Dünya Rekoru’nun duyurulduğu toplantıda, SAP HANA’daki yenilikler de tanıtıldı. Gerçek zamanlı bellek içi bilişim platformu SAP HANA artık basitleştirilmiş fiyatlandırma, konuşlandırma, erişebilirlik seçenekleri, bulut tabanlı tüketim modellerine geçmeye hazırlanıyor. Kurumsal müşteriler artık SAP HANA Uygulama Servisleri, SAP HANA Veritabanı Servisleri veSAP HANA Altyapı Servisleri olmak üzere üç seçenek arasından seçim yapabilecek.
Kaynak: http://www.btgunlugu.com/sap-rekor-kirdi-hanaya-erisim-kolaylasti/

27 Mayıs 2014 Salı

Yeme İhtimaliniz Olan Sağlıksız Ürünler-Gıda Güvenliği

MHP, 2 yıl önce gıda güvenliği konusunu TBMM'ye taşıdı. Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu ve 22 MHP'li vekil, gıda güvenliği konusunda Meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. 

Önergenin veriliş tarihi 6 Haziran 2012.  Önerge, TBMM Genel Kurulu'nda, verildiği tarihten 2 yıl sonra, ancak geçen hafta gündeme geldi. Cuma günü okundu. Ancak kabul görmedi.
"İKTİDAR SOMA'DA YAPTIĞINI..."
Önerge sahibi Mesut Dedeoğlu Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "iktidar partisi Soma'da yaptığını, hepimizi ilgilendiren gıda güvenliğinde de yapıyor" dedi. Soma'daki madenler konusunda muhalefetin verdiği Meclis araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin iktidar partisinin oylarıyla, Soma faciasından çok kısa bir süre önce reddedildiğini hatırlatan Dedeoğlu, şöyle konuştu;
"İNSAN SAĞLIĞI BU KADAR UCUZ OLMAMALI"
"Araştırma komisyonu kurulması konusundaki önergeyi iki yıl önce vermişiz. Mecburiyetten, ancak şimdi gündeme getirdiler. Soma önergesinin başına ne geldiğini biliyorsunuz. Buna da aynısı yapılıyor. Ciddiye almıyorlar. İnsan sağlığı bu kadar ucuz olmamalı..."
Dedeoğlu'nun önergesinde yer alan iddialar şöyle;
* Ekmeği beyazlatmak ve geç bayatlamasını sağlamak için kimyasal maddeler kullanılmakta, kepekli ekmek ve çavdar ekmeği gibi ürünlerde de, bazı gıda boyası ya da kakao kullanılmaktadır.
* Zeytinyağına pamuk, ayçiçeği, kanola gibi bitkisel yağlar karıştırılmakta, sabun üretimindeki yüksek asitli yağlar da işlemden geçirilip natürel sızma zeytinyağı diye satılmaktadır.
* Zeytini parlak hale getirmek için tekstil boyası ve kimyasal boya kullanılırken, zeytinyağı küspesinden elde edilen prina yağı, kolon sızması diye zeytinyağının içine karıştırılmaktadır.
* Küf tutmuş ve bayatlamış peynirlerin eritilerek krem peynir haline getiriliyor. Beyaz peynire kireç katılarak parlak hale dönüştürülüyor.
* Nişasta ve bitkisel yağ katılmış döküntü beyaz peynirler yağlı tulum peyniri olarak satılıp, küflü kaşarlar eritme peynire dönüştürülmektedir. Sütün öz yağı alındıktan sonra yerine yağlı süt izlenimi verecek şekilde katı margarin yağ karıştırılmaktadır.
* Bayat ya da sağlıklı bir şekilde korunmamış sütler kayıt dışı olarak satın alınıp şarküteri ürünleri yapımında kullanılmakta, peynir altı suyundan ve süt tozundan yapay süt imal edilmektedir.
* Büyükbaş hayvan yağından elde edilen jelatin toz halinde yoğurda katılıp, kıvamlı hale getirilmekte, köy yoğurdu olarak satılmaktadır. Tereyağına patates ve margarin karıştırılmaktadır.
* Dana kıymaya tavuk kıyması, tavuk sakatatı, iç yağ katılmaktadır. Salam, sosis ve sucukların içine baharatla karıştırılmış soya, hayvansal etsel atıklar, akciğer gibi iç organlar, kireç suyunda soyulmuş sarımsak karıştırılmaktadır.
* Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar, yeni sucukların içine katılarak yeni imal edilmiş gibi gösterilmekte, tavuk dönerin içine tavuk derisi ve bağırsak karıştırıldığı belirtilmektedir.
* Glikozun içine polen, renklendirici ve esans katılarak sahte bal imal edilmektedir. Arıcılar, kovanların önüne şeker şurubu veya glikoz koyarak, gerçek olmayan bal üretilmektedir.
* Kırmızıbibere kiremit tozu, kimyasal boyalarla renklendirilmiş yabancı maddeler, karabiberin içine boya maddeleri, bitkisel baharatların içine kurutulmuş ot karıştırılmaktadır.

14 Mayıs 2014 Çarşamba

İş Güvenliği Uzmanları Ne Kadar Cesur?

İş kazalarını ve bunlara bağlı ölümleri önlemek için sayfalar dolusu yazı hazırlamakla bunların uygulamaya geçmesi arasında zayıf bir bağ var.Doğal olarak istenilenler sineğin yağını çıkarma derdinde olan, maliyetlerle boğuşan irili,ufaklı şirketler için istenmeyen durumlara ve direnç göstermelerine yol açıyor. Zaten kalite işlerinde bile genelde bir şekilde olur yolunu bulup dosyaları onay alacak şekilde gösterip,ürünlerin durumlarının gerçekte hiç öyle olmadığını birçok şirkette görebilirsiniz. 

En basitinden çelik sektöründe malzeme sertifikalarında bolca sahtecilik yapılır.Projeleri alan ve bunları taşeronlara parça parça yaptıran şirketler en fazla 3 yıllık çelik malzeme kullanımına izin verirken bizim uyanık şirketimizin elinde malzeme sertifikası arşivi vardır.Buna göre 2000 li yıllardan kalma malzemeye benzer sertifakayı alır, taratır tarihleri 2013-2014 yaparak,uygunsuz malzemeyle parasını yeni malzeme ederinden almasına rağmen elindeki hurdayı işler,boyar bir güzel kakalar. Bazen de yeni mal alırsınız tedarikçi üşenir açar bilgisayarını elindeki eski dosyanın tarihini ayarlar size yollar bir bakarsınız herif onu size 3 yıl önce göndermiştir. Et kokmuş durumda bunu okuyan ve Kalite Mühendisi olmayı düşünenlere sakın bulaşmayın derim. Bu dosyalar sizin imzalarınızla süslenir.Siz de sorumlusunuzdur.Yapmam diyemezsiniz maaşınızı ödeyen kişi bu şekilde istiyordur. Burada ithal ya da yerli ortak bir sistem oluşturulması lazım.Aldığımız her malzemenin sertifikasına gerekli kodu girerek ulaşmamız gerekir ama böyle bir altyapı yok.Bu gerçek verilere tedarikçilerle telefon konuşmaları,mail trafiği yaşamadan işlerin daha çabuk ilerlemesini sağlar. 

İş güvenliği uzmanları da diğer departman çalışanları gibi maaşlarını çalıştığı şirketten aldığı sürece patronun da derdi cebine fazla el atılmaması olduğundan; haliyle olması gerekenleri istemesine rağmen yaptıramayacaktır.Çelik üzerine büyük ebatlı ürün üreten firmaları gezin vinçlerin üzerinde fink atan hiç bir önlemi olmayan çalışanlar varken 40-50 TL lik emniyet kemerini bile aldıramayabilirsiniz.Gerisini siz düşünün. Aldırsanız da baret takma kültürü bile yeni oluştu onu da alıştırmak için uğraş vermeniz gerekir. Bu işin ayrı boyutu benim ve bu eğitimi alan işveren olmayan herkesin görüşü: İş sağlığı ve güvenliği uzmanları ÇSGB'nın elemanı olarak çalışmalı,maaşını oranın memuru gibi bakanlıktan almalı. İşverenler kendi şirketinin iş güvenliği uzmanı olması durumu kaldırılmalı ve bakanlık ise işverenlere hizmet veriyormuş gibi bunu faturamalıdır. Böylece arkasına devlet gücünü alan uzmanımız işini doğru,düzgün ve objektif şekilde yapabilir.Yoksa istediğimiz kadar uğraşalım işsiz kalmamak, kendini riske atmamak arasında kararlarını verirken olması gerekeni değil kendine yani işine zarar vermeyecek şekilde verecektir. Bu durumda maden göçükleri,kesikler,tershanelerde kaybolan günler sonra kaybolduğu anlaşılan işçiler,tünellerde ölen,vb. birçok istenmeyen durumların yaşanmasına sebep olacaktır.

Soma'da felaketin yaşandığı bu günlerde aynı durum  maden güvenlik denetçilerinde de var. Yasa gereği her işletmede görev yapması gerken maden güvenlik denetçilerinin denetledikleri şirkketten maaş alıyorlar. Bu durumda denetim baştan şaibeli hale geliyor.

Eren Ünal
Endüstri Mühendisi

8 Mayıs 2014 Perşembe

Önemli Outlook Kısayol Tuşları

Kısayol Tuşu İşlevi

Ctrl+N Mesaj yazılımları için boş bir mesaj sayfa kutusu açar
Ctrl+M Tüm mesajları gönderme ve alma
Ctrl+P İşaretlenerek seçilen mesaj içeriği yazıcıya aktarır
Ctrl+D veya Delete İşaretlenerek seçilen mesajı siler
Ctrl+Shift+B Adres defterini açar
Ctrl+R Gönderene mesaj alındı bildirisi iletir
Ctrl+Shift+R Gönderenlerin tümüne mesaj alındı bildirisi iletir
Ctrl+F Hazırlanan mesajın iletilmesi
Ctrl+I Gelen mesajlar kutusuna atlatır
Ctrl+Ç Bir sonraki mesaja atlatır
Ctrl+Ö Bir önceki mesaja atlatır
Ctrl+U Bir sonraki okunmamış mesaja atlatır
Ctrl+Shift+U Bir önceki okunmamış mesaja atlatır
Ctrl+Y Yeni klasör yaratma ve klasöre atma
Ctrl+O veya Enter İşaretlenen mesajı açar
Ctrl+Q veya Ctrl+Enter Mesajı okundu olarak işaretler
Ctrl+Shift+A Tüm haber mesajlarını okundu olarak işaretler
Tab Outlook Express penceresinde bir bölümden diğer bir bölüme geçirir
Ctrl+W Bir haber grubuna atlama
Sol Ok veya + Haber görüşmesini genişletir
Sağ Ok veya - Haber görüşmesini daraltır
Ctrl+J Bir sonraki okunmamış haber mesajı veya klasör
Ctrl+Shift+M Çevirim dışında okumak amacıyla haberleri yükler
Esc Mesajı kapatır
Alt+Enter Seçilen mesaj özellikleri iletişim kutusunu açar
Alt+S veya Ctrl+Enter Mesaj gönderme
Ctrl+Shift+F Mesaj arama
F3 Aranan sonraki mesaj
Shift+F3 Klasörde mesaj arama
Ctrl+E Adres defterinden kişi arama
Ctrl+Shift+S İmza ekleme